Uvjetna kazna zbog izazivanja prometne nesreće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dario Jandrić (38) iz Kukci je nepravomoćno osuđen na pazinskom Općinskom sudu na kaznu zatvora od godinu dana, uvjetno na tri godine te zabranu upravljanja vozilom na godinu dana zbog izazivanja prometne nesreće u travnju 2009. godine između Funtane i Poreča.

Jandrić je sudu priznao krivicu i prihvatio kaznenopravnu sankciju po prijedlogu tužitelja. U svoju obranu je izjavio da ga je u trenutku neposredno prije nesreće zaboljela noga u kojoj ima dva gelera, radi čega je prešao na suprotnu kolničku traku. Kazao je da je tada upravljao 50 na sat.

Utvrđeno je da se Jandrić upravljajući VW Polom pulskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,14 promila u smjeru Funtane i zbog neprilagođene brzine ulaskom u desni zavoj sudario s vozilom talijanskih oznaka. Prometna nesreća se dogodila 26. travnja oko 18 sati kod benzinske crpke Aldo Commerce gdje je Jandrić s Polom prešao na suprotni kolnički trak i frontalno je udario u lijevu bočnu stranu VW Golfa talijanskih oznaka kojim je upravljao F. P. u smjeru Poreča.

Suvozačica u Golfu S. P. je uslijed sudara zadobila teške ozljede prijeloma rebara i lijeve podlaktice.

Prema izvještaju vještaka prometne struke Antona Radolovića okrivljenik je upravljao brzinom od 56 na sat, a prije toga je snažno kočeno. Smatra da je brzina kretanja vozila u uzročnoj vezi s gubitkom nadzora nad vozilom. Naime, okrivljenik se kretao brzinom od 71 na sat prije jakog kočenja, a u trenutku sudara je brzina iznosila 56 na sat.

Sud je prilikom odmjeravanja kazne uzeo u obzir Jandrićevo korektno ponašanje na sudu i izraženo žaljenje zbog onoga što se dogodilo, a kao otegotnu okolnost sud je uzeo u obzir njegovu raniju kažnjavanost. Određeno mu je plaćanje troškova suđenja u iznosu od oko 7.500 kuna. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter