Uvjetna kazna za nerede na gay paradi u Splitu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog kaznenog djela zlocina iz mržnje splitski Opcinski sud izrekao je sudioniku nereda tijekom prve gay parade u Splitu Damiru Rosi (34) iz Strožanca nepravomocnu jednogodišnju uvjetnu kaznu na rok kušnje od tri godine, a morat ce platiti i 300 kuna sudskih troškova.

Iz Opcinskoga državnog odvjetništva još se nisu ocitovali hoce li uložiti žalbu na presudu.

Opcinsko državno odvjetništvo podignulo je zbog izgreda na gay paradi optužnicu protiv 14 osoba, a protiv petorice su zatražene istražne radnje.

Roso je proglašen krivim za oba kaznena djela za koja ga je teretilo Opcinsko državno odvjetništvo - nasilnicko ponašanje te povredu prava na okupljanje i javni prosvjed, oba vezana uz zlocin iz mržnje.

Tijekom sudskog postupka dokazano je da je Roso 11. lipnja ove godine na Rivi tijekom gay parade bez ikakvog razloga i povoda medu ostalim vikao "ubij pedera" , "triba vas sve pobit".

Opcinski državni odvjetnik rekao je da su kaznena djela pocinjena iz mržnje prema osobama zbog njihove spolne orijentacije, a takvo je ponašanje izazvalo strah i poniženje sudionika povorke.

Roso se na sudu branio da je bio poveden masom koja se tako ponašala, no izrazio je i žaljenje zbog svojih postupaka.

Sud mu je za svako pojedino kazneno djelo dao po sedam mjeseci zatvora te mu naposljetku izrekao jedinstvenu jednogodišnju uvjetnu kaznu.


Podijeli: Facebook Twiter