Uvjeti uređenja kupališta Stoja za Grad preskupi

Gradonačelnik je odgovarao više od sat i pol (N. LAZAREVIĆ)
Gradonačelnik je odgovarao više od sat i pol (N. LAZAREVIĆ)

Više od sat i pol odgovarao je sinoć pulski gradonačelnik Boris Miletić na pitanja brojnih građana na javnoj tribini "Vi pitate, Boris odgovara" u Circolu. Za uvod je prikazan kratki film o ostvarenjima i događajima u Puli tijekom proteklih godinu dana, prvi put predstavljen u povodu Dana Grada.

Nelegalni priključci kanalizacije

Na pitanje Draga Klibe o uređenju zapadnog ulaza u grad Miletić je rekao da Hrvatske ceste ulažu 70 milijuna kuna u izgradnju velikog rotora u Šijani i spoja sa Stancijom Peličeti i da bi tijekom ove godine trebali nastaviti izgradnju gradske obilaznice prema Medulinskoj. S tom državnom tvrtkom je Grad dogovorio i projektiranje zapadnog ulaza u grad. Bruna Stermotića je zanimalo može li se Puležanima omiljenom, ali derutnom, kupalištu Stoja vratiti stari sjaj. Doznao je da su u Gradu, na osnovu statičke analize, namjeravali objekt srušiti i identičan izgraditi, no kupalište je proglašeno zaštićenim kulturnim dobrom, pa uvjete za uređenje određuje Konzervatorski odjel koji insistira na rekonstrukciji objekta, što je preskupo.

Vezano za pojavu neugodnih mirisa na rivi, Miletić je kazao da je izgradnjom obalnog kolektora to riješeno i pulski zaljev postaje sve čišći. No, smrad se pojavio oko pošte, nakon čišćenja oborinskog kanala Pragrande, a za konačno rješenje je potrebno odvojiti sve nelegalne priključke fekalne kanalizacije. Stara zgrada Mehanike je u državnom vlasništvu, pa Grad nema ingerencije, no nastojat će je zasad bar zaštititi od daljnje devastacije i otpada.

Na inicijativu oko dvije tisuće građana koji se protive izgradnji beach bara na Galebovim stijenama podsjetio je Boris Stermotić. Gradonačelnik je kazao da se ove godine tamo ništa neće dogoditi te da je postojala mogućnost isključivo montažnog objekta, a građane je pozvao na sastanak. Na tapetu se našao i razlog udvostručavanja cijena parkinga, a gradonačelnik je rekao da je to učinjeno tamo gdje uglavnom parkiraju turisti kojima neće biti problem platiti pola eura više, dok će građani tijekom cijele godine i dalje imati najniže cijene u Hrvatskoj. Na problem nedostatka parkirnih mjesta za stanovnike starog grada upozorio je Mario Grbac. Odgovoreno mu je da se radi o kompleksnom pitanju, da će u gradskoj upravi saslušati njegove prijedloge te pokušati pronaći kompromis. Stari grad se našao i u pitanju Tihomira Volića, zastupnika stranog investitora koji u centru želi izgraditi hotel, ali je zapreka s novim zakonima neusklađen PUP. Grad već neko vrijeme nastoji staviti PUP van snage, za što je potrebna konzervatorska podloga koja bi trebala biti gotova do kraja godine, rekao je Miletić.

Autobusno stajalište kod Plodina će biti uređeno u relativno kratkom razdoblju, jer je idejno rješenje gotovo i Plodine, koje su vlasnik terena, dale su suglasnost. Stanovnik Gregovice je upozorio na nepoštivanje projekata prilikom izgradnje tamošnje ceste radi pogodovanja jednoj obitelji, a gradonačelnik najavio da će usporediti stanje na terenu s dokumentacijom i poduzeti potrebne mjere.

Šarolika lepeza pitanja

Na potrebe najmanje 2.500 građana koji čekaju mjesto u Domu za starije i nemoćne upozorio je Nevenko Gržinić iz Matice umirovljenika. Miletić je kazao da nadležno ministarstvo više ne širi mrežu domova, a Grad će pokušati pronaći rješenje u suradnji s državom i s Istarskom županijom. Podsjetio je i da su uspjeli izjednačiti cijene privatnih i gradskih vrtića. Pula će nastaviti financirati omladinski pogon NK Istre 1961, kako to čini i za stotinjak drugih klubova u kojima treniraju djeca, od čega treba odvojiti profesionalno bavljenje sportom.

Šarolika lepeza pitanja uključivala je i mogućnost potpora za obnovu fasada i izvan centra, probleme s upisom čestica te ograničenog parkiranja za dostavna vozila tržnice, a prijedlozi postavljanje stalaka za bicikle, nadstrešnice na autobusnim postajama na Partizanskom putu i klupe za kupače na Mornaru te čišćenje kanala Tivoli. Gradonačelnik je obećao da će razmotriti svaki prijedlog, a onima koji nisu uspjeli javno postaviti pitanje ili nisu dobili detaljan odgovor, dogovore je sastanak u gradskoj upravi ili će odgovor dobiti u pisanom obliku. (Kristina FLEGAR, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter