Uvjete ne ispunjava tek šest područnih vrtića

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Većina pulskih vrtića u najvećoj mjeri odgovora standardima prostora koji su utvrđeni novim propisanim pedagoškim standardima. Od ukupnih kapaciteta predškolskog odgoja samo još šest područnih vrtića s po jednom skupinom u sastavu Javne ustanove Dječji vrtići Pula, s ukupno 132 djece, nema ispunjene uvjete prema novim standardima. To je u odnosu na ukupan broj djece upisane u predškolske ustanove kojima je osnivač Grada Pula tek 8,5 posto djece. Navedeno će se, kako saznajemo iz Grada Pule, riješiti izgradnjom novog dječjeg vrtića za kojeg je već osigurana lokacija i izrađeno idejno rješenje u Šijani pored POS-ovih stanova.

U vrtićima 2.252 mališana

Kako vele u svom odgovoru na pitanja o provedbi i realizaciji novih pedagoških standarda, Grad Pula godinama sustavno radi na praćenju pedagoških standarda programa odgoja i naobrazbe djece predškolske dobi te konstantnim uvođenjem noviteta i otvaranjem novih vrtića odgovara na zahtjeve Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Planom mreže dječjih vrtića na području grada obuhvaćeno je tako ukupno 2.252 djece, a obuhvatom od 73 posto (državni prosjek iznosi 53 posto) u potpunosti udovoljava, kako vele, potrebama roditelja.

- Također, većina dječjih vrtića u Puli osim što udovoljava osnovnim standardima programa, na više lokacija izvodi i posebne programe poput ranog učenja stranog jezika, glazbenog, likovnog, dramsko-scenskog, informatičkog, sportskog, ekološkog i brojnih drugih programa. Programi javnih potreba organiziraju se i realiziraju za djecu s teškoćama, djecu pripadnike nacionalnih manjina te djecu u godini prije polaska u osnovnu školu koja nisu obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja. Isto tako, dječji vrtići prema svojim posebnostima (kulturi, tradiciji, geografskim specifičnostima i drugo) razvijaju svoj odgojno-obrazovni program, baš kao što stoji u naputku Državnih pedagoških standarda, vele iz Grada.

Stalno poboljšanje kvalitete

U dječjim vrtićima Pule posebno se pazi, kažu, na obvezu odgojitelja, stručnih suradnika i ravnatelja da se trajno profesionalno usavršavaju sukladno planu i programu koji donosi ministar nadležan za obrazovanje. Svaki odgojitelj u Puli je stručna osoba koja stručno promišlja odgojno-obrazovni proces u svojoj odgojno-obrazovnoj skupini. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter