Uvjerio ih da je biznismen iz Italije, a bio kriminalac iz susjednog sela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Buongiorno, mi chiamo Franco Pausini", tako se predstavljao lopov i prevarant Franko Pincan iz Diklici, koji je uspio nasamariti cijele Bašice, selo u blizini Butonige.

Talijan, privatni poduzetnik i vlasnik cetiri kamiona bila je deviza na koju su mještani lako pali, toliko da su mu neki od njih ponudili cak da besplatno isproba njihovu kucu te koristi njihov automobil. On je na njihovo gostoprimstvo uzvracao casteci ih pršutima i kobasicama koje je, uz ostalo, krao po cak osam susjednih opcina.

Buduci da ih je Pincan nasamario, naši sugovornici nisu htjeli stati pred fotoobjektiv, no detaljno su nam ispricali štoriju koja ih je dovela na stranice crne kronike Glasa Istre.

Iako nevoljko, nekoliko mještana, ukljucujuci i Mariju Lakošeljac iz Pazina, u cijoj je kuci Pincan živio gotovo dva mjeseca, popricalo je s nama. Najprije nam je jedna od susjeda (podaci poznati redakciji, op. a.) vrlo slikovito opisala poduzetnika Pausinija kada je u selo došao iskljucivo govoreci talijanskim jezikom, a rekordno je brzo naucio hrvatski.



Ubrzo je od nje posudivao automobil, a nedugo zatim dobio dozvolu za njegovo korištenje bez pitanja. Naša nam je sugovornica rekla da se Pausini, kad bolje razmisli, uopce nije odijevao kao poslovni covjek, nego je zapravo bio odjeven "jadno".

Kuca u kojoj je "poduzetnik" stanovao nalazi se u centru mjesta koje broji desetak kuca, vecinom nenaseljenih i u vlasništvu Marije Lakošeljac iz Pazina. I gospoda Marija nam je ispricala svoju pricu.

- Nakon što je procitao oglas da prodajem kucu, došao je i pogledao rekavši da pricekam jer bi najkasnije do polovine travnja trebao realizirati kredit u Italiji, ali da bi ostao u kuci i malo se uklopio u okolinu, adaptirao i konacno je kupio. Ispricao mi je da ima firmu, kamione i strica u Savudriji. Bio je jako uvjerljiv. Nekoliko sam puta dolazila u Bašice vidjeti kucu i njega te sam u više razgovora s njim zakljucila da je kulturan i ljubazan.

Nisam imala razloga ne vjerovati mu, no nakon nekog vremena kazao je da mu je tata bolestan, a nedugo zatim da je i umro. Takoder da je susjed (njemacki državljanin koji živi u Bašicima, op. a.) došao na sprovod njegovom tati u Italiju. Upravo me to zagolicalo jer mi je bilo cudno da jedan Nijemac dolazi iz Münchena na sprovod u Italiju osobi koju ne poznaje, a Pausinija je vidio svega pola sata u životu, kazala je Lakošeljac.

Gotovo kilometar dalje u susjednom mjestu razgovarali smo s jednim muškarcem koji je takoder imao, kako sarkasticno kaže, cast upoznati poduzetnika iz Italije koji kupuje kucu, ali, srecom, samo nakratko. Njega nije uspio prevariti.

- Ispocetka mi je bilo sumnjivo kako tako veliki poslovni covjek toliko izbiva s posla i nema auto. Nekako mi je djelovao, ne znam, cudno, ispricao nam je ovaj mještanin Bašica.

Pincan je 17. veljace, prema rijecima Marije Lakošeljac, došao u Bašice odlucivši kupiti kucu te se uselio u nju, a najzanimljivije je to što je samo dan ranije njegova fotografija objavljena na stranicama crne kronike Glasa Istre.

Naime, tada smo izvještavali o njegovim kradama i provalama, a objavljena je i njegova fotografija s jednog od ranijih privodenja. Cudno je što ga ama baš nitko nije prepoznao, vec su svi nasjeli na njegovu pricu. (Mateo SARDELIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter