Uvijek treba imati nadu u Uskrs


Diljem svijeta katolici danas slave najveći i najljepši crkveni blagdan - Uskrs, koji je u Poreču, okupanom suncem i prepunom turista, prijepodne obilježen svečanom misom u Eufrazijevoj bazilici koju je predvodio porečki i pulski biskup, mons. Dražen Kutleša te bogatim gastro i zabavnim programom na Trgu slobode u režiji porečke Turističke zajednice.

Biskup Kutleša je sinoć u Eufrazijevoj bazilici predvodio Vazmeno bdijenje, a danas prijepodne svečanu Uskrsnu misu pred brojnim vjernicima, među kojima je bio i velik broj turista.

- Slavimo Uskrs, najveći katolički blagdan, temelj vjere i nade Crkve i kršćana. Da ovog dana nije bilo, ne bi bilo ni kršćanstva, a Isus bi bio samo jedan veliki filozof kojeg bi se spominjalo da je prošao Izrael čineći dobro. Ovaj nam dan ulijeva nadu i radost, i mi u svojim životima doživljavamo patnje, kao i Isus Krist, ali treba vjerovati u uskrsnuće, rekao je biskup Kutleša. U svojoj je propovijedi poručio ljudima da uvijek treba imati nadu u Uskrs, te nadvladati egoizam kojeg živimo u oholosti i pohlepi i prenositi vjeru dalje.

Program na središnjem trgu počeo je u 10 sati, gdje je svim domaćim i stranim gostima koji su se tada zatekli ondje ponuđeno besplatnih 600 porcija fritaje sa šparugama i špaletom uz malvaziju i isto toliko obojanih jaja, uz glazbenu kulisu Limene glazbe Zajednice Talijana Vižinada. Svi su rado prihvaćali i kušali ponuđene delicije, pa je sve nestalo u manje od sat vremena.

- Više od šest tisuća turista na području Poreča u četiri dana ostvarit će 25 tisuća noćenja, čime smo u potpunosti opravdali sva očekivanja. Ako se po Uskrsu poznaje sezona, onda će definitivno biti rekordna. To je duplo više gostiju nego lanjskog Uskrsa, zadovoljan je direktor TZ-a Nenad Velenik.

Ponudu na trgu nadopunio je i sajam tradicionalnih istarskih proizvoda na 15-ak štandova na kojima su obiteljska poljoprivredna gospodarstva s Poreštine nudila med, maslinovo ulje, sadnice, suvenire i drugo. Ovaj sajam ostaje otvoren još i sutra, na Uskrsni ponedjeljak od 10 do 16 sati. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJI IZVJEŠTAJ S DANAŠNJE PROSLAVE USKRSA U POREČU OBJAVIT ĆEMO U TISKANOM IZDANJU U UTORAK


Podijeli: Facebook Twiter