Uvijek sam dio radova koje pokazujem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što god predstavljala javnosti, performans, skulpturu, instalaciju ili nešto drugo, umaška umjetnica Slavica Marin ističe uvijek aktualni problem ekološkog zagađenja i konzumerizma. S tom porukom počela je i svoj najnoviji performans na saniranom dijelu odlagališta smeća u Picudu Donjem kod Umaga.

Posjetitelje je dočekala na osunčanom brežuljku, zatravnjenoj nekadašnjoj gomili smeća, između nekoliko metalnih skulptura sačinjenih od otpadnih materijala, odbačenih rotacijskih četaka za čišćenje ulica i metalnih ostataka nekadašnjeg stroja za prikupljanje sijena. Sve je to pronašla, dakako, na otpadu i predmetima dala novu ulogu, novi život. Između njih prostrt "tepih" od tisuća najlonskih vrećica, isprepletenih u mrežu. Za slaganje te svojevrsne tapiserije trebalo je, uz ideju, zaista mnogo truda i vremena. Nisu odbačene, sada imaju neku drugu uporabnu vrijednost.

Umjetnica je dio radova koje izlaže

- Čovjekova nebriga prema prirodi je sve veća, što urušava civilizaciju… Živimo u društvu koje se guši u smeću. Kroz ove radove govorim o takvim problemima. Kupujemo robu bez razmišljanja, dio toga bacamo ne razmišljajući tko će to zbrinuti. Na kraju i to zbrinjavanje plaćamo. Treba li nam to? – zapitala se Slavica Marin obučena u kratku "haljinu" od plastičnih vrećica koje svakodnevno kupujemo u marketima, u skladu s temom.

- To je također dio moga izričaja. Ja sam uvijek dio radova koje izlažem, i ja sam eksponat, jer tako naglašavam važnost onoga o čemu govorim, tako se oblačim jer sam dio rada, živim tu temu. Zapravo, ja živim sve svoje performanse, ne odvajam ih od svog života, stvaram onako kako živim, dodaje ova osebujna umjetnica koja će uvijek reći kako sve što je u životu ružno i odbačeno u umjetnosti postaje lijepo i korisno.

Potpora "6. maja" i Grada Umaga

Park skulptura će, kaže, dopunjavati svake godine. Prostora ima dovoljno, poduzeće "6. maj" koje upravlja deponijem i Grad Umag složili su se s njenom idejom i konceptom parka skulptura.

- Divimo se središtima i avenijama velikih gradova, kipovima, ulicama, a zaboravljamo da je i odlagalište smeća dio našeg okoliša, da je i to slika nekog grada. Zato ću ovaj park skulptura dopunjavati, nešto ću raditi ovdje, nešto donijeti. Zašto i ovo ne bi moglo biti dio turističke ponude grada? I odlagališta su dijelovi su grada. Želim to poručiti ljudima, a vidjela sam da poruke do ljudi najbrže stižu performansima. Osjetila sam pozitivne reakcije na neke od ranijih ovakvih projekata, zaključila je Slavica Marin dajući svima na kraju po jednu plastičnu vrećicu. Neka svatko od posjetitelja razmisli što će s njom. Baciti je ili dalje koristiti. A nismo, kaže Slavica Marin, tako bogati da sve bacamo. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter