Uvijek aktualna, a ponekad i provokativna

Mario Rosanda Ros na predstavljanju "Škovacere" (Vladimiro Gagliardi)
Mario Rosanda Ros na predstavljanju "Škovacere" (Vladimiro Gagliardi)

 "Škovacera", knjiga koja donosi istoimene strip karikature objavljene u Glasu Istre u razdoblju od 2004. pa sve do 2012. godine autora Maria Rosande Rosa predstavljena je u staroj školi u Vinkuranu u subotu navečer.

Knjiga je predstavljena u razgovoru autora Rosande i urednika Davora Šišovića. Rosanda je kazao da je od tristotinjak Škovacera objavljenih u osmogodišnjem razdoblju odabrao njih stotinjak, a od kada je Škovacera prestala izlaziti u Glasu Istre, pojavljuje se tek povremeno u medulinskom glasniku.

Škovacera je čistačica, a i ona koja "čisti" društvo od raznih zla, te osvrće se na razne fenomene i probleme.

- Pošto sam godinama radio u Glasu Istre kao grafički urednik, znao sam sve što se događa, što je aktualno, pa tako sam i stvarao te priče koje je Škovacera donosila. Uz to, s mojim sada pokojnim ocem često sam razgovarao o aktualnim temama, što je također bilo poticajno za Škovaceru, koja je u biti gospođa koja čeka penziju, ali ipak nije penzić, kazao je Rosanda. U razgovoru sa Šišovićem rekao je da su mu mnogi penzići davali sugestije za Škovaceru, da su je mnogi prepoznavali kao sebi bliskom. - Ona je pažljivi promatrač zbivanja oko nas, uvijek bez dlake na jeziku iznosi ono što joj je na umu, a nisam imao neki uzor prilikom kreiranja ovoga lika. Škovacera je često imala posla i s policijom, sa crkvom, nije javno propagirala niti jednu političku stranku ili opciju, a neke su bile provokativne. Ona je dijelila sudbinu radničke klase, a tretirala je i globalnije teme. Jedina Škovacera koja je zabranjena je bila ona uoči koncerta Marilyna Mansona, kazao je Rosanda.

On je u razgovoru sa Šišovićem kazao da Škovacera je govorila onako kako se danas govori na cesti, nije plaćeni agent, ima rođaka u Americi, te da se ne bi kandidirala na izborima. Često se osvrtala na Kaštijun. Rosanda se zahvalio i Općini Medulin na pomoći prilikom objavljivanja knjige, a Šišović je istaknuo da je Rosanda ilustrator, grafičar, književnik, glazbenik... (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter