Uvid u Paliskin bogat crtacki opus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj staroj tiskari održava se izložba velikog istarskog umjetnika Karla Paliske. Naslovljena je "Retrospektiva crteža 1981. - 2010." i postavljena u glavnom izložbenom prostoru. Presjek je 30-godišnjeg recentnog likovnog stvaralaštva ovog cijenjenog akademskog slikara i nadasve rasnog crtaca.

Karlo Paliska zadužio je istarsku likovnu scenu. Covjek je to koji je svojim stvaralaštvom zasluženo ušao u školske udžbenike kao castan primjer educiranog stvaratelja ciji rad služi kao primjer i putokaz pokoljenjima. O njegovom stvaralaštvu pisali su mnogi.

Crtac prije svega, ali ništa manje slikar istovremeno, Paliska stvara tiho i ozbiljno. Covjek je to koji nema službenog ateljea pa stoga njegove slike nisu velikih formata. Naravno, to ne umanjuje njihovu kvalitetu, vec suprotno.

Ukazivanje na ljudsku prolaznost univerzalna je tematika koja se može išcitati iz njegovog bogatog umjetnickog opusa. Teme su to kojima umjetnik opservira povijest covjecanstva ilustriranu posnim, sliko-crtackim, zašto ne reci i siromašnim alatima, cija snaga izraza uvelike nadilazi ocekivanu, pomalo i snobovsku tehnologiju.

Paliska stvara radi stvaranja, ne radi "lijepih" i masnih nanosa boje, on doslovce place nad svojim papirom jer - nije lako biti ekspresionist...

Umjetnikov se recentni opus predstavljen u MSUI-ju sastoji od preko desetak ciklusa iz raznih životnih faza u kombiniranim tehnikama; tušu, ugljenu na papiru, akriliku, dakle u tradicionalnom akademskom priboru i alatu, koji u Paliskinom slucaju ne zastarijeva. Sigurno je da se trendovi i stilovi mijenjaju, jasno je da u suvremenoj likovnoj praksi postoje neki novi kanoni i nova pravila, ali jednako je tako jasno što za umjetnost znaci dobro, istinski dobro, nepatvoreno umjetnicko djelo. (Vedran ŠILIPETAR; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter