Uvertira uz Valeriju Nikolovsku u big band maniri


Na pozornici Balwan City u Grožnjanu, ove nedjelje starta 17-dnevni festival Jazz is Back! BP. S početkom u 21.30 sati, nastupit će Jazz orkestar HRT-a, a predstavit će repertoar autorskih skladbi Valerije Nikolovske i Viktora Lipića. Inače, ovaj dvojac od 2008. godine djeluje kao jazz trio LiVaDa (uz bubnjara Damira Šomena), a svoje skladbe su za ovu prigodu prepustili iskusnim aranžerima i redovitim suradnicima Jazz orkestra HRT-a: Andreasu Marinellu, Luki Žužiću i Joeu Kaplowitzu.

Njihov rukopis, uz jednu autorsku skladbu producenta orkestra Igora Geržine, pokazao se kao idealna kombinacija poznavanja big band formacije i skladateljske invencije, a o međusobnom prepoznavanju i razvoju sjajne suradnje svjedoči i studijsko snimanje skladbi u jesen 2014. pod vodstvom Andreasa Marinella. Vrsni ansambl Jazz orkestra HRT-a održat će tako koncert uz jednu od najboljih hrvatskih jazz vokalistica, Valeriju Nikolovsku, koja je pak publici znana po radu u brojnim blues, soul, funk, acid jazz, house i gospel sastavima kao što su Delta, Blues Power, Telefon Blues Band, Songkillers, Mayales, Eddy&Dus? Viktor Lipić glazbenu naobrazbu stekao je u Dubrovniku i Zagrebu. U Zagrebu se priključio sastavu Mayales s kojim 1999. godine objavljuje album "Svima želim raj za sve". Kao producent, aranžer, autor i izvođač sudjelovao je na albumima "The Bright Side of the Blues" i "Open" Valerije Nikolovske. Bogato koncertno i studijsko iskustvo stječe kroz suradnje s glazbenicima poput Josipe Lisac, Radojke Šverko, Carol Cass, Igora Geržine, Reggiea Washingtona, Gabi Novak, Natali Dizdar, te sa svojim jazz-rock sastavom Baobab.

Član je grupe Majke s kojom 2011. snima album "Teške boje", surađuje s basistom Mariom Rašićem te s Joe Pandur Organic Triom. Sklada, aranžira i svira u Triju LiVaDa. Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, nekada Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano gotovo sedam desetljeća, što je u povijesti big bandova rijetkost u svjetskim razmjerima. Orkestar je osnovan u sezoni 1946./47. za potrebe Radija i sastavljen od najboljih glazbenika iz nekoliko ansambala, okupljenih pod vodstvom Zlatka Černjula; poslije ga je vodilo nekoliko dirigenata. Posebno mjesto među njima pripada Miljenku Prohaski, koji je orkestar vodio više od trideset godina.

U razdoblju od 1990-ih do 2007. godine, Orkestar je uspješno vodio Silvije Glojnarić, a mjesto dirigenta 2007. godine preuzeo je Saša Nestorović. Orkestar njeguje i intenzivnu diskografsku aktivnost; među posljednjim albumima je "Bugles Over Zagreb" ostvaren uz trubača Rexa Richardsona i skladatelja Douga Richardsa, objavljen u SAD-u za etiketu Rex Richardson Production 2014. U ponedjeljak na programu Festivala Jazz is Back! BP je nešto potpuno drugačije - tradicionalne napjeve i melodije iz cijelog svijeta u novim aranžmanima predstavit će polaznici radionice Ethno Croatia, koji upravo borave u Grožnjanu i rade pod vodstvom Masie Greenwood iz Velike Britanije te Nenanada Kovačića i Gorana Farkaša. Početak svih koncerata je u 21.30 sati, a ulaz na sve koncerte je besplatan. Cijeli program Festivala Jazz is Back! BP može se naći na www.jazzisbackbp.com. (T. TIDIĆ )


Podijeli: Facebook Twiter