Uvertira uz jazz standarde

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncert mladog rijeckog pjevaca Marka Tolje u lapidariju Zavicajnog muzeja Poreštine u srijedu oznacio je uvertiru u treci Valamar Jazz Festival. Glazbeno dogadanje održano je u suradnji s poreckim Puckim otvorenim ucilištem i njihovim festivalom Jazz in lap, koji je ušao u 17. sezonu.

Nakon uvodnih rijeci prve dame Valamar Jazza Tamare Obrovac, u opuštenoj atmosferi, Marko i mladi hrvatski jazzeri predvodeni jazz veteranom na basu Henryjem Radanovicem zapoceli su svoj nastup skladbom Cola Portera "I've got you under my skin" koju je proslavio Frank Sinatra.

Uslijedili su jazz standardi "Call me irresponsible" Michaela Bubbléa, "Insensatez (How Insensitive)" Antônija Carlosa Jobima, "It's only a paper Moon" Harolda Arlena i mnogi drugi.



Gotovo dva sata prisutne su uz Tolju zabavljali Fingersnap trio, koji osim Radanovica na basu, cine Zvjezdan Ružic na klaviru i Branimir Gazdik na bubnjevima, pojacani puhackom sekcijom, koju je Tolja u šali nazvao "Middle finger brass section", s Brankom Sterpinom na trubi, Mironom Hauserom na trombonu i Uglješom Novakovicem na saksofonu.

Vecer se nastavila jam sessionom u Villi Polesini gdje su glazbenici, izmjenjujuci se u raznim kombinacijama na bini, izvodili jazz standarde, a posjetitelji su mogli uživati u delicijama koje je spremila i posluživala ekipa hotela Valamar Riviera.

Valamar Jazz Festival nastavlja se u petak na otoku Sv. Nikola gdje ce u 20 sati prvi nastup odraditi Enrico Rava, najpriznatiji talijanski jazz glazbenik i najvažnije ime tamošnje jazz scene. U 22 sata nastupit ce Joey Calderazzo Trio iz SAD-a. Calderazzo je nezamjenjivi clan kvarteta legendarnog Brandforda Marsalisa, a prije toga i stalni suradnik pokojnog Michaela Breckera te je jedan od najuzbudljivijih jazz pijanista današnjice. (J. PRODAN, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter