Uvertira u prvi beach polo turnir

Jahačica Sandra predstavila je prekrasnog polo, natjecateljskog konja
Jahačica Sandra predstavila je prekrasnog polo, natjecateljskog konja

Prava kiša, ali ne ona s neba, zbog koje danima organizatori prvog Beach Polo turnira strepe i gledaju u nebo, već kiša pitanja zasula je prezentere kraljevskog sporta, koji su specijalno za ovu prigodu ugostili najmlađe Rovinjce, djecu vrtića Neven, ne bi li im iz prve ruke pokazali prekrasne argentinske konje, koji će se danas  natjecati na turniru i pojasnili pravila i način igranja pola. Uz to, djeca su odmah na početku dobila na dar prave polo lopte.

Naravno, s poklonima su startala i prva objašnjenja, među ostalim i to da je lopta uvijek žarke boje, odnosno da se za beach turnire koristi mekana, a za travnate površine tvrđa lopta.

Pet godina priprema

Ipak, najviše ushićenja izazvao je izlazak jahačice Sandre na polo konju i demonstracija igre. Klinci su odmah uočili i da je griva, odnosno rep konja, posebno ošišan i oblikovan, kako ne bi kod utrka smetala konju i ometala jahača. Najmlađi su tako imali prigode čuti i da je riječ o specijalnim argentinskim konjima, nižeg rasta, koje su uzgajali gauchi. Konji su se, dakle, oždrijebili u Argentini, te su kao mali odvojeni od kobile i dopremljeni u Europu, gdje se smještaju u ergele i pripremaju za polo turnire.

A da bi argentinski polo konj bio spreman za turnir potrebno je minimum pet godina priprema. Osim toga, za svakog je pojedinog konja i u tom periodu potrebno osigurati oko 25 tisuća eura - godišnje. A konji, koji su specijalnim kamionima dovezeni u Rovinj, dolaze s poznatih ergela iz Italije, Njemačke i Švicarske. Znatiželjni su mališani doznali i da kod polo turnira spol konja ne igra nikakvu ulogu. Ipak, 90 posto natjecateljskih konja su kobile jer, kako doznajemo imaju "dobar" karakter.

Zanimljiva je i informacija prema kojoj svi konji natjecateljsku karijeru započinju s pet, a završavaju s 20 godina. Tijekom turnira konji mogu dostići brzinu i do 60 kilometara na sat, a to je i jedan od razloga (uz činjenicu da je polo nerijetko i opasna igra u kojoj se jahač, ali i konji mogu ozlijediti) što se svakih sedam minuta konji zamjenjuju. Dakle, jedan konj može odigrati jednu "chukku", nakon čega se mora odmoriti, pa proizlazi da jedan igrač za jednu polo  utakmicu na pijesku mora imati pet konja.

Trump, Illy, Ruffin…

Ovaj konjički spektakl prate i brojni VIP gosti, pa se očekuje dolazak i mnogih imena svjetskog jet seta. Dolazak poslovne i iznimno uspješne žene Ivane Tramp tek se očekuje, dok je vlasnik ZepetR-a sa svojom jahtom već usidren na Velikom molu. Očekuje se i već ranije potvrđen dolazak gospodina Ennoa von Ruffina, potomka ugledne njemačke obitelji, Riccarda Illya, suvlasnik kompanije Illycaffe i bivšeg gradonačelnika Trsta, te Lothara Matthäusa, njemačkog nogometnog trenera i bivšeg nogometaša.

Sudac na utakmicama bit će Marc Holmes, aktivni polo igrač s dvadeset godina iskustva, koji je ujedno proglašen najboljim sudcem u ovom sportu, dok će ulogu komentatora imati Chris Hyde, čije se iskustvo u polo areni smatra legendarnim. Atraktivno polo natjecanje uz Adris - domaćina i glavnog organizatora Prvog Beach polo turnira - podupiru i vodeći svjetski brendovi, kao što je Heineken, Tagheuer te Agrokor - kao sponzori ekipa - potom  poznati argentinski brend i ambasador pola u svijetu La Martina, engleski proizvođač luksuznih automobila Bentley, proizvođač nakita Tiffany te ZepteR, proizvođač i distributer ekskluzivne i visokokvalitetne potrošne robe.

Parada konja u subotu ujutro

Uz turnire, koji započinju danas, te natjecateljskim u subotu i nedjelju, otpala je ranije najavljena i besplatna igra za građane. Razlog tome, kako objašnjavaju organizatori, leži u tome što će svaka ekipa morati igrati sa svakom, odnosno neće se igrati na ispadanje, već na skupljanje bodova. Utakmice započinju već u petak. Ipak, građani neće ostati kratkih rukava, jer se u subotu, u dopodnevnim satima najavljuje parada polo konja. Naime, od 10 sati s Porton Biondija kreće povorka konja s polo igračima, koja će se kretati gradom i zaustaviti na Trgu maršala Tita, odnosno kod hotela Adriatic. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter