Uvertira u pravi rat s operaterima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar obrane Ante Kotromanovic odlucio je, kako se cini, naplatiti sva dugovanja prema MORH-u, tko god da ih je godinama nagomilavao. Obrušio se tako i na dva najveca telekomunikacijska operatera u državi, HT i VIPnet, izjavivši da su 15 godina koristili releje Ministarstva obrane a da za to nisu platili niti kune. Time je MORH izgubio, rekao je Kotromanovic, oko 15 milijuna kuna.

"Tako više nece ici. Bit cemo još gori prema njima, jako sam nezadovoljan njihovim odgovorom, jer žele platiti jedan dio, jedan dio je ušao u zastaru, a žele i dalje koristiti releje, za smiješnu cifru. Nitko više nije idiot i postavit cemo se prema njima kako se ovo ministarstvo trebalo postaviti i prije - vojnicki!", rekao je Kotromanovic.

Službeno, operateri su odgovorili vrlo diplomatski, napominjuci da su otvoreni za sporazumno rješavanje problema, no, dakako neslužbeno, otkrivaju i drugu stranu price.

Godine 1997. datira pocetak neplacanja naknade MORH-u, HT je još bio HPT, u potpunosti državna firma, cija je prva "tranša" prodaje Deutsche Telekomu uslijedila dvije godine kasnije. S državnim HPT-om je dogovoreno da svoju opremu postavi na stupove MORH-a. Dvije godine kasnije drugaciji se uvjeti nisu mogli postavljati ni VIPnetu, kao prvom privatnom mobilnom operateru.

Nekakav je ugovor, na kratki rok, potpisan, a onda je godinama, inercijom, produžavan, više usmeno nego na papiru. Njime se nitko u MORH-u, sve do Kotromanovica, nije bavio.

Upuceni kažu da je ministrova bitka zapravo samo uvertira u veci, pravi rat s operaterima. Oni se, naime, opiru placanju vracenog im poreza od šest posto. Navodno postoji i namjera da se u red dovede prica s antenama operatera, od kojih je velik broj postavljen bez gradevinskih i drugih dozvola. (B. MRVOŠ PAVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter