Uvertira u izbore: Glavni odbor SDP-a 16. siječnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni odbor SDP-a ipak će se održati već sljedeće subote, 16. siječnja, i na toj sjednici se očekuje odluka o raspisivanju izbora za predsjednika stranke, koji se po statutu održavaju najmanje 45 dana od odluke o raspisivanju. 
Iako je predsjednik Glavnog odbora Josip Leko ovih dana izjavljivao da tih dana nije u Hrvatskoj te da se protivi tako ranom sazivanju središnjeg stranačkog tijela i da će tek na sjednici Predsjedništva SDP-a u ponedjeljak popodne donijeti odluku ako ga Milanović uspije uvjeriti da je to nužno u tom roku, sjednica je sinoć članovima već najavljena, na način da si rezerviraju termin za 16. siječnja. 

Kako je poznato, dio ljudi u stranci sada traži načine da se Glavni odbor odgodi, dok Zoran Milanović želi i sjednicu, a time i izbore koji će na njoj biti raspisani – u najkraćem roku. Peđa Grbin pokušao je objasniti razloge za žurbu.

– Bitno je da se izbori u SDP-u održe u statutarnim rokovima, a imajući u vidu da su izbori za Sabor bili već prije dva mjeseca, jasno je da se i unutarstranački izbori trebaju održati vrlo skoro. S druge strane, to je i dobro da bi se stranka što kraće moguće zamarala sobom i što prije počela dalje raditi. Jer, kad je Milanović rekao da ćemo kao oporba vladajućima prirediti pakao, mislio je na osnovnu zadaću oporbe, a to je da argumentirano kritizira vlast, ukazuje na propuste i sugerira kako ih ispraviti. Dok god se budemo bavili sobom i svađali nećemo imati snage biti oporba kakvu Hrvatska treba, zato izbori trebaju biti što prije, rekao nam je Grbin. 

Na Ibleru objašnjavaju da se Glavni odbor uvijek sazivao dogovorom šefa stranke i predsjednika toga tijela te da im je nezamislivo da bi netko opstruirao ili tražio bilo kakve razloge da se izbori što prije ne raspišu. Stoga su sigurni da ni Josip Leko neće raditi probleme oko sazivanja. (T. TOMIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter