Uvedene manje trošarine mogle bi povećati proizvodnju žestica

Uljanik već ima reference za izgradnju platformi (M. ANGELINI)
Uljanik već ima reference za izgradnju platformi (M. ANGELINI)

Lambici su ponovo stavljeni u pogon, u tijeku je sezona kuhanja rakije od grožđanog dropa pa se istarskim konobama širi opojan miris domaće kapljice. Zadnjih sedam godina zbog restriktivnih odredbi Zakona o trošarinama, trendovi su uglavnom isti. Manji proizvođači smanjili su proizvodnju ili odustali od nje, a oni koji su opstali prilagođavaju se zakonskoj regulativi. Nekoliko proizvođača rakija skrenulo nam je pozornost na izmjene i dopune Zakona o trošarinama koje su stupile na snagu 1. siječnja 2017. godine, a kojima se uvode određene izmjene za male proizvođače jakog alkoholnog pića. Moguće je da bi promjena zakonske regulative mogla vratiti male proizvođače rakije koji su zbog velikih trošarina prethodnih godina odustali od proizvodnje. Dok jedni kažu da je procedura komplicirana, drugi imaju dobra iskustva.

Manje papirnatog posla

- Postupak je zapravo pojednostavljen jer ranije je trebalo slati mjesečna izvješća, a sada je dovoljno jednom godišnje. Onima koji rade na crno sada se isplati prijaviti pa da budu legalni proizvođači. Pojednostavljeno je i sudjelovanje na sajmovima, prethodno se za svaki sajam trebalo prijaviti na carinsku upravu i dobiti rješenje za određenu lokaciju, no to više nije potrebno, prenio nam je pozitivna iskustva jedan sjevernoistarski proizvođač rakije.

Trošarine se obračunavaju po zapremini kotla, do 100 litara plaća se godišnji paušal od 100 kuna, a za kotao preko 100 litara godišnji paušal od 200 kuna. U godišnji paušal uključena je neoporeziva količina od 20 litara čistog alkohola, što iznosi oko 50 litara voćnih rakija do jačine 16 gradi ili 40 posto alkohola. Do sada se za sve veće količine od tih 20 litara čistog alkohola plaćala trošarina od 53 kune po litri, a od početka ove godine mali proizvođači voćnih rakija imaju mogućnost plaćati 50 posto od te cijene, ali za količine do tisuću litara čistog alkohola. Prema zakonskim odredbama, odnosi se to na malu destileriju kojom se smatra proizvođač etilnog alkohola koji proizvodi u komercijalne svrhe u količini do 10 hektolitara čistog alkohola godišnje, uz uvjet da je takva mala destilerija pravno i ekonomski nezavisna od bilo koje druge destilerije i da ne proizvodi prema licenciji.

Ova odredba tek bi trebala polučiti određene rezultate no za sada je broj proizvođača otprilike isti kao i prethodnih nekoliko godina. Prema podacima Službe za informiranje Ministarstva financija, Carinske uprave, u Carinskom uredu Pula koji djeluje na području Istarske županije registrirano je u statusu malih proizvođača jakog alkoholnog pića ukupno 1.198 trošarinskih obveznika, od čega 1.195 malih proizvođača jakog alkoholnog pića koji proizvedu do 20 litara čistog alkohola po kućanstvu godišnje i 3 mala proizvođača jakog alkoholnog pića koji proizvedu više od 20 litara čistog alkohola godišnje po kućanstvu.

Prijavljeno je ukupno 95 proizvođača alkohola i alkoholnih pića u statusu proizvođača izvan sustava odgode plaćanja trošarine, iz članka 69. Zakona o trošarinama. U Carinskom uredu Pula izdano je ukupno 26 trošarinskih odobrenja za ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta i za trošarinsko skladište. U ovoj godini dosad je obavljeno ukupno 13 inspekcijskih nadzora

te je u 7 predmeta utvrđena povreda propisa po Zakonu o trošarinama. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter