Uvedena naplata parkiranja u djelu Ravenske ulice i Akvilejskog prilaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvog dana lipnja Pula parking je proširio područje naplate parkiranja za još dvije ulice. Naime, riječ je djelu Ravenske ulice i Akvilejskog prilaza koje se nalaze u neposrednoj blizini hotela Riviera. Parkiranje se naplaćuje svakog dana od 7 do 22 sata, a kako se parkirališta nalaze u žutoj zoni to znači da sat vremena parkiranja košta četiri kune. Tko plaća SMS-om, broj registarske tablice šalje na broj 708522. Stanarima je, kao i drugdje, omogućeno ugovaranje mjesečnih parkiranih karata od 50 kuna, polugodišnjih po 270 kuna i godišnjih po 480 kuna.

Redari pišu kazne

Pravne osobe, sa sjedištem u zoni, plaćaju 400 kuna mjesečno. Ostali zainteresirani mogu ugovoriti mjesečnu kartu od tisuću kuna.

Prvih nekoliko dana od uvođenja sustava naplate, oni koji ne budu platili parkiranje mogu očekivati tek upozorenja, no vrlo brzo uslijedit će i kazne iako nije poznato koliko će dana kontrolori Pula parkinga tolerirati neplaćanje parkiranja. Lani je 1. lipnja u sustav naplate uvedena i Nezakcijska ulica, a prvih pet dana nisu pisali kazne već upozorenja. Prvu kaznu su ispisali 6. lipnja 2016. pa prema tome valja očekivati da će naplata kazni u Ravenskoj ulici i Akvilejskom prilazu početi početkom idućeg tjedna. Tko zaboravi platiti parkiranje dobit će kaznu u visini dnevne karte koja iznosi 100 kuna, a što se može smanjiti na 50 kuna ako se plati istog dana na blagajni Pula parkinga.

Tko želi uštedjeti na parkiranju može i dalje besplatno parkirati u djelu Ravenske ulice i Akvilejskom prilazu koji nisu pod naplatom. Naime, naplata je uvedena samo u jednom djelu tih ulica, a jučer smo izbrojali više od 100 parkirnih mjesta koja nisu obuhvaćene naplatom i na kojima je jučer bilo slobodnih mjesta. Slobodnih mjesta ima na velikom parkiralištu ispred propale Transadrie. Potom, ispred kućnih brojeva 2, 4, 6, 8, 10 i 12 u Splitskoj ulici. Ispred kućnih brojeva 5, 7, 9, 11 i 13 u Ravenskoj ulici te ispred kućnih brojeva 1, 2, 3, 5 u Akvilejskom prilazu.

Livio Jelčić, koji živi u Ravenskoj ulici, objavio je na društvenim mrežama da su komunalni redari dijelili kazne onima koji su parkirali automobile na neoznačenim mjestima. I odista jučer smo pronašli čitav niz automobila koji su na vjetrobranskom staklu imali kazne od 300 kuna, a dva auta imala su i po dvije kazne, jednu od jučer, a drugu od prekjučer. Kazne su stavljene samo na ona vozila koja su bila parkirana ispred kućnog broja 8 u Ravenskoj ulici, odnosno koja se onemogućavala stanarima te zgrade nesmetani ulazak i izlazak iz zgrade i prolazak pješačkim kolnikom. Iznenadilo nas je stoga što su vozači ipak nagurali svoja vozila ispred kućnog broja 8 iako su mnogi automobili imali kazne ispod brisača. Istovremeno smo zatekli nekoliko slobodnih parkirnih mjesta svega 50 metara dalje na parkiralištima u toj istoj ulici koja nisu u sustavu naplate.

Stanari tražili naplatu

Valja podsjetiti da je odluku o naplati u tim ulicama donio Grad Pula prije više od godinu dana, ali na zahtjev samog Mjesnog odbora Arena čiji su stanari tražili uređenje parkiranja na pojedinim zonama. No, naplata je uvedena tek sada jer je Pula parking dugo čekao potrebnu suglasnost MUP-a te izradio prometne elaborate.

Obilježenim parkirnim mjesta uveden je sada red u parkiranje automobila u Akvilejskom prilazu. No, uvođenje naplate nisu svi dočekali s oduševljenjem. Na društvenim mrežama objavljeni su brojni komentari koje potpisuju osobe koje se predstavljaju stanarima tih ulica i tvrde da stanari tih zgrada nikad nisu dali suglasnost za naplatu parkiranja u tim ulicama. No, jedan stanar nam je izjavio da je bio na sastanku na kojem su se gotovo svi stanari jednoglasno složili da se uvede naplata parkiranja ispred njihovih zgrada gdje im parkirna mjesta zauzimaju oni koji tu dolaze radi posla. (Paulo GREGOROVIĆ)








Podijeli: Facebook Twiter