Uveden prvi stupanj redukcije vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskoj županiji danas je uveden prvi stupanj redukcije korištenja voda. Uveden je, kako se obrazlaže, zbog iznimno nepovoljnih hidroloških prilika kao i nepovoljne izdašnosti izvorišta, a trebao bi doprinijeti održivosti i stabilnosti vodoopskrbnog sustava.

Zakljucak o uvodenju mjere redukcije korištenja voda I. stupnja za istarsko vodoopskrbno podrucje, što znaci za podrucje sva tri istarska vodovoda - Vodovoda Pula, Istarskog vodovoda Buzet i Vodovoda Labin - donio je župan Ivan Jakovcic, a potpisao dožupan Vedran Grubišic.

Mjerama redukcije vode prvog stupnja zabranjuje se zalijevanje javnih zelenih površina, nogometnih igrališta, golf terena i drugih sportskih terena, pranje osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza, pranje poslovnih gradevina, instalacija te sredstava za rad i skladištenje, pranje javnih prometnih i drugih površina te privatnih površina (dvorišta, okucnica i sl. ), navodnjavanje poljoprivrednih površina, osim staklenika, plastenika i hidropona.

Nadležna tijela jedinica lokalne samouprave moraju propisati uvjete korištenja izvorišta koja nisu u funkciji javne vodoopskrbe i dostaviti popis pravnih osoba, odnosno gospodarskih subjekata koji u svom proizvodno-tehnološkom procesu moraju koristiti vodu iz vodoopskrbnog sustava.

Nalaže se vodocuvarima i komunalnim redarima neposredan nadzor nad uocenim protupravnim postupanjem potrošaca, a o tome su dužni i izvijestiti Državnu vodopravnu inspekciju. Potrošaci koji ne poštuju propisane mjere redukcije I. stupnja djelomicno ce se ili potpuno iskljuciti iz vodoopskrbnog sustava sve dok su na snazi te mjere. Župan ce zakljucak opozvati cim se hidrološke prilike u Istarskoj županiji stabiliziraju.

Cilj je, komentirao je resorni županijski procelnik Milan Antolovic, da se sacuva najmanje deset posto zaliha vode u podzemlju koje je u funkciji vodoopskrbe i da se stanovništvo i gospodarstvo opskrbljuju vodom bez vecih poremecaja te da se pokuša izvuci turisticku sezonu bez daljnjih redukcija.

No, ako se nastavi ovako ekstremno sušno razdoblje sve su opcije otvorene, jer je izdašnost izvora zabrinjavajuca. (Gordana CALIC ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU U UTORAK.


Podijeli: Facebook Twiter