Uvali Lone plutače za sidrenje jahti

Plovila u uvali Lone
Plovila u uvali Lone

Uvala Lone u Rovinju, koja se proteže od ACI marine i obuhvaća priobalje uz najljepše hotele - Monte Mulini i Lone, a završava na rtu Motauro, oduvijek je, zahvaljujući manjim kamenim i pješčanim plažama i blizini grada, bila omiljeno kupalište Rovinjaca.

U prilog njenoj popularnosti ide i činjenica da je priobalje sastavni dio zaštićene park-šume Zlatni rt, ali i da je ulaz na plaže u svakom pogledu slobodan i dostupan.

No, o ovoj se uvali zadnjih 20-ak godina pričalo i zbog sidrenja jahti i jedrilica. Prirodno je zaštićena pa je i označena na pomorskim kartama kao sidrište. Nautičari su tu činjenicu obilato koristili za besplatno sidrenje, a na obali je često završavao njihov otpad i fekalne vode, zbog čega uvala Lone nekoliko puta nije imala dozvoljene vrijednosti za čistoću mora koje mjeri Zavod za javno zdravstvo.

U uvali Lone nerijetko je na vezu znalo biti i više od stotinjak brodova što je, očekivano, izazivalo negodovanje domaćih, poglavito roditelja s malom djecom koji upravo taj dio obale smatraju i doživljavaju obiteljskim kupalištem.

Upravo su te primjedbe potaknule da se izdvojeno lučko područje stavi pod ingerenciju Lučke uprave. Napravljena je studija i batimetrija kao i plan sidrišta uvale Lone, koja danas, kako objašnjava ravnatelj Lučke uprave Donald Schiozzi, ima 20 plutača za privez, odnosno slobodnih mjesta. Vezove jahtaši danju koriste za kupanje, a noću za boravak.

- Na ovaj smo način višegodišnju problematiku uvale Lone sanirali. Osim činjenice da je sidrenje u Loneu danas legalno i sigurno, a sa stotinjak usidrenih jahti taj smo broj sveli na svega 20 plutača. Osim toga, djelatnici Lučke uprave svakog dana dva puta obilaze brodove i odnose smeće, objašnjava Schiozzi.

- Što se konkretno tiče sanitarnih čvorova, jahte su opremljene kemijskim rezervoarima koji se prazne u lukama i za to jasno određenim mjestima, pojasnio je Schiozzi. (piše i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter