Utvrditi zašto je dvorana poplavljena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Novigrad je u suradnji s Hrvatskim vodama angažirao strucnjake Gradevinskog fakulteta u Rijeci za izradu cjelovite studije zbrinjavanja slivnih i bujicnih tokova na citavom novigradskom teritoriju.

Oni ce u roku od 30 dana pripremiti elaborat sa smjernicama za dogradnju i razvitak gradskog sustava oborinske odvodnje, u skladu sa sve primjetnijim klimatskim promjenama i mogucnošcu da ogromne kolicine kiše ponovno padnu u tako kratkom razdoblju, što se ranije nikad nije dogodilo, najavio je na sinocnjoj sjednici Gradskog vijeca novigradski gradonacelnik Anteo Milos, izvještavajuci o stanju nakon elementarne nepogode koja je pogodila Novigrad i Bujštinu prije tri tjedna.

Uz to, da bi utvrdili kako je i zašto došlo do poplavljivanja dvorane i drugih problema na tom podrucju, angažiran je Institut gradevinarstva Hrvatske (IGH) iz Zagreba.



"Zatražili smo kvalitetno, strucno i neovisno mišljenje. Voditeljica ekipe je danas bila kod nas i na terenu, a iduci cemo im tjedan poslati svu dokumentaciju vezanu za izgradnju dvorane i prostornoplanske dokumente. Njihov je dojam da postoji jedan jedini krivac - nebo, no sacekat cemo da nam dostave dokument koji to službeno potvrduje", rekao je.

Na njegov ce prijedlog na medustranackom vijecu uskoro biti imenovano povjerenstvo s clanovima iz svih stranaka prisutnih u Vijecu, koje ce pratiti rad spomenutih dviju grupa strucnjaka.   

Istaknuo je da je prema izvještaju državnog Hidrometereološkog zavoda u noci s 18. na 19. rujna u Novigradu palo 133 litara kiše na cetvorni metar u nepuna tri sata, što znaci potop, te da prema prvoj procjeni strucnjaka gradski sustav oborinske odvodnje može zbrinuti tek šestinu te vode, a procjenjuje se da se u spomenutom razdoblju slilo 43 milijuna litara.

Štete se na novigradskom podrucju još uvijek popisuju, prema grubim procjenama iznose oko 9,5 milijuna kuna, od kojih se pet milijuna odnosi na dvoranu, 2,5 na poljoprivredne površine, a ostatak na druge objekte javne i privatne. Gradonacelnik je istaknuo kljucnu ulogu vatrogasaca i novigradskih DVD-ovaca u spašavanju i saniranju imovine, ali i brojnih poduzetnika, obrtnika i gradana koji su volontirali, umanjivši, po njegovoj procjeni troškove obnove dvorane za oko dva milijuna kuna.



Napomenuo je i da ne postoji sustav za pravovremenu reakciju u takvim situacijama, kao ni sustav obavještavanja kakav funkcionira u Sloveniji, na cemu hitno treba poraditi, kao i na vecim izdvajanjima za opremanje civilne zaštite i vatrogasaca. (dio koji je moguce izbaciti)

U ime kluba vijecnika HDZ-a Davor Renic je kazao da se Novigradu dogodila elementarna nepogoda i da se tom prigodom ništa nije moglo uciniti za obranu od bujica, ali i da se treba zapitati zašto Grad s Hrvatskim vodama nije strucno i temeljito planirao i izgradio sustav oborinske i bujicne odvodnje, posebice za najugroženije podrucje od Vidala i radne zone, preko Doma za starije, sportske dvorane, ambulante, vrtica, škola i sportskih igrališta do mora.

"To podrucje ima dvije depresije medusobno povezane podzemnim vodama po principu spojenih posuda. Voda uvijek nade svoj prirodni tok nizvodno do mora, a na tom potezu oduvijek postoje prirodni vodeni tokovi koji su ocito prekinuti izgradnjom Doma za starije i posebice sportske dvorane koja je, uz to, ukopana deset metara u zemlju ", kritizirao je Renic, ukazujuci na politicku odgovornost bivše i sadašnje IDS-ove vlasti koje nisu poslušale drugo mišljenje prilikom odredivanja lokacije za dvoranu kao ni kritike na racun njenog ukopavanja, te odgovornost struke i urbanista, izvodaca i projektanata. Sanacija dvorane s izgradnjom adekvatne odvodnje po njima ce koštati 15-ak milijuna kuna.

Predsjednica Vijeca Sonja Jurcan je iskazala svoje razocaranje stavom vijecnika HDZ-a. "Ocekivala sam da ce, kao što su dosad gotovo sve odluke donošene jednoglasno, i u takvoj katastrofi pogled biti usmjeren prema buducnosti", rekla je. Dodala je da njihova politicka mudrost i razboritost u ovom trenutku nisu smjeli ici u pravcu ubiranja politickih bodova, vec ujedinjenja snaga za zajednicki cilj.


Podijeli: Facebook Twiter