Utvrden identitet stradalih Poljaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nesreci sportskog zrakoplova koji se u subotu srušio u Hrvatskoj preminuli su poljski državljani Andrzej Domanski i Andrzej Krakowiak, stari 44 i 42 godine, koji su putovali iz Ceške i Madarske u Italiju.

Nacelnik Policijske uprave karlovacke Josip Celic, glavni istražitelj za zrakoplovne nesrece Dinko Vodanovic i sudac istražitelj Mladen Kosijer u izjavi za medije na mjestu nesrece u zaseoku Keser Potok u Karlovackoj županiji kazali su da sumnje u identitet poginulih nema, a da se uzrok nesrece još istražuje.

Nacelnik Celic izvijestio je da je nakon izvlacenja tijela stradalih prekinut ocevid zbog mokrog terena i obilne kiše. Rekao je da je mjesto pada zrakoplova locirano brzo, jer je kontrola leta imala zabilježenu zadnju poznatu kotu u blizini Keser Potoka.

Zrakoplovni istražitelj Vodanovic kaže da je šteta na zrakoplovu totalna jer se laka metalna letjelica ceške proizvodnje s motorom "rotax 912" u padu potpuno razletjela.

Olupina ce radi utvrdivanja uzroka nesrece, kada vrijeme to omoguci, biti prevezena u Zagreb radi detaljnog pregleda u cemu ce s hrvatskim suradivati i poljski istražitelji. Oni ce, kazao je Vodanovic, zajedno preslušati i sve snimke komunikacije pilota s kontrolama leta tijekom puta.

Sudac Kosijer rekao je da su tijela prevezena na Odjel patologije u karlovacku Opcu bolnicu i dodao da postoje svjedoci i ocevici nesrece.

Informaciju o nestanku zrakoplova Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) zaprimila je u subotu u 15.37 sati, a službeno je proglašen nestalim u 17.20 sati. Nakon toga je karlovacka policija krenula prva u potragu, ali do mraka nije bilo rezultata.

Potom se navecer organizirala Hrvatska gorska služba spašavanja s pedeset aktivista, a zajedno s djelatnicima policije i DUZS-a u trenutku pronalaska zrakoplova na terenu u 22. 55 sati bilo je ukupno stotinu ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter