Utrostrucena predoziranja analgeticima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj smrti uslijed predoziranja snažnim lijekovima protiv bolova utrostrucio se na podrucju SAD-a u posljednjih deset godina, objavila je americka vlada, nazivajuci situaciju - epidemijom.

Pretjerano konzumiranje lijekova poput OxyContina ili Vicodina, odnosno raznih opojnih analgetika i sedativa koji se mogu dobiti na recept trenutno u SAD-u izaziva više smrti no predoziranja kokainom i heroinom zajedno, što zloupotrebu ovih lijekova cini trenutno najvecim problemom u americkoj borbi protiv ovisnosti, piše u izvještaju koji je sastavio nacionalni americki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju sa sjedištem u Atlanti.

Predoziranja raznoraznim opojnim analgeticima koji cesto sadrže morfin i kodein, pa cak i antidepresivima, skrivila su u 2008. godini smrt 15 tisuca Amerikanaca, a pažnju šire javnosti problem je privukao nakon što je od "koktela" opojnih analgetika skoncao i popularni glumac Heath Ledger, dok je još gora "kombinacija" nakon smrti pronadena i u organizmu Michaela Jacksona. Još 1999. godine brojka smrti od "overdoza" lijekovima koji se mogu dobiti na recept iznosila je nešto više od cetiri tisuce slucajeva.

- Radi se o lijekovima koji su namijenjeni ljudima koji trpe snažnu fizicku bol, no koji uz to mogu izazvati ovisnost, posebice ukoliko se zloupotrebljavaju, objasnio je za casopis Time dr. Thomas Frieden, ravnatelj spomenutog Centra u Atlanti. U izvještaju je izmedu ostalog navedeno da je gotovo pet posto Amerikanaca starijih od 12 godina u prošlih godinu dana zloupotrebljavalo lijekove protiv boli, koristeci ih bez recepta ili pak samo i iskljucivo u svrhu drogiranja.

Pri tome je, smatraju strucnjaci, veliki problem što lijecnici nekontrolirano prepisuju ove vrste lijekova te što vecina ovisnika o ovim lijekovima, prema analizama, do njih dolazi preko prijatelja i rodbine, a ne preko svog lijecnika. U novom americkom nacionalnom planu borbe protiv zlouporabe droge vec je ukljucena strategija pojacane kontrole prepisivanja ovih vrsta lijekova.  (Vedrana SIMICEVIC/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter