Utrku za HPB i CO nastavljaju po dva ponuđača

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izvješća o provedenoj analizi i ocjeni pristiglih neobvezujućih ponuda za kupnju dionica Hrvatske poštanske banke (HPB) i udjela u Croatia osiguranju (CO) te odabrala po dva ponuđača koji će sudjelovati u daljnjem postupku privatizacije tih društava - u utrci za HPB ostaju OTP banka i Erste&Steiermaerkische Bank, a za Croatia osiguranje Adris grupa i poljski PZU.

Pomoćnik ministra financija Boris Lalovac izvijestio je da su se na poziv za iskazivanje interesa i prikupljanje neobvezujućih ponuda za stjecanje dionica HPB-a javila tri investitora - OTP banka, Erste&Steiermaerkische Bank i Societe general - Splitska banka te da su nakon toga stigle dvije neobvezujuće ponude - OTP banke i Erste&Steiermaerkische banke, koje ispunjavaju uvjete za sudjelovanje u daljnjem postupku privatizacije. 

Lalovac je ocijenio da oba ponuđača imaju dobru adekvatnost kapitala, dostatna vlastita likvidna sredstva te da je iza njih povijest uspješnih transakcija preuzimanja banaka u Hrvatskoj i regiji. Odgovarajući kritičarima prodaje HPB-a, Lalovac je rekao da se Vlada u potpori gospodarstvu u osiguranju povoljnih uvjeta financiranja, opredijelila za HBOR, a da HBP kao komercijalnu banku koja treba dokapitalizaciju, prepušta tržištu.

Dodao je da Vlada obvezujuće ponude za HPB očekuje za mjesec dana.

Što se tiče Croatia osiguranja neobvezujuće ponude dostavili su Adris grupa, slovenska Zavarovalnica Triglav i poljski PZU i sve tri zadovoljavaju minimalne zahtjeve koje je postavilo Ministarstvo financija. Međutim, Lalovac je izvijestio kako je zaključeno da PZU i Adris imaju raspoloživa gotovinska sredstva dostatna za otkup postojećih dionica te za dokapitalizaciju CO-a, dok Triglav ta sredstva tek namjerava pribaviti. Stoga neobvezujuća ponuda Triglava, koji je nudio 138 milijuna eura za 44 posto dionica, nije prihvaćena.

Oba ponuđača obećavaju zadržavanje sjedišta i branda tvrtke, a kao izvore financiranja predviđaju vlastita sredstva. Vlada, po riječima Borisa Lalovca, završetak prodaje udjela u Croatia osiguranju očekuje do kraja godine. Cilj je, kako je rekao, Croatia osiguranju osigurati mogućnost širenja i lidersku poziciju u regiji.

Premijer Zoran Milanović je pak kazao kako je kod HPB-a kriterij prodaje najbolja cijena, dok kod Croatia osiguranja Vlada želi zadržati kontrolni dionički paket te dovesti partnera koji će osigurati regionalno širenje i dokapitalizaciju, uz zadržavanje imena i sjedišta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter