Utrka za župana: Kajin vodi, Flego ga sustiže

(G. ŠEBELIĆ/CROPIX, M. ANGELINI)
(G. ŠEBELIĆ/CROPIX, M. ANGELINI)

Istraživanje agencije IPSOS Puls, rađeno za potrebe SDP-a i provedeno na uzorku od 1.600 ispitanika prije ostavke Veljka Ostojića, pokazalo je posve neizvjestan ishod izbora za budućeg istarskog župana. Prema podacima te ankete neovisni kandidat s podrškom Iblerova trga Damir Kajin dobiva 37,3 posto glasova, dok IDS-ovac Valter Flego osvaja 32,6 posto glasova. S obzirom na to da je Kajin prije mjesec-dva prema sličnim istraživanjima dobivao više od 40 posto glasova (po nekima s prednošću i od 20 posto glasova), očito je došlo do značajnog smanjenja razlike između dvojice najizglednijih kandidata.

Nadalje, istraživanje IPOS Pulsa pokazuje da za Županijsku skupštinu koalicija SDP, Damir Kajin, HSU i HSLS dobiva 31 posto glasova, koalicija IDS-HNS 30 posto, Ladonja deset posto, Hrvatski laburisti devet posto i HDZ sedam posto glasova.

I konačno, prema ovom istraživanju, koji je naručio SDP, za gradonačelnika Pule IDS-ov kandidat Boris Miletić dobiva 38 posto glasova, nezavisna Loredana Štok 19,2 posto, a SDP-ovac Peđa Grbin 14 posto glasova.

Međutim, pravu medijsku zbrku u vezi najnovijeg istraživanja IPSOS Pulsa o preferencijama birača u Istri izazvao je jedan nacionalni dnevni list koji je u svom prvom izdanju, onom što se prodaje u Istri, objavio netočne rezultate popularnosti Damira Kajina i Valtera Flega, da bi ih u glavnom, jutarnjem izdanju - popravio. Prema tim, netočnim podacima, Kajin je dobivao 41 posto, a Flego 29 posto. Ipak, do sljedećeg izdanja tog lista, razlika između dvojice glavnih takmaca za istarskog župana nije bila dvanaest, nego tek 4,7 posto. S obzirom na to da je statistička pogreška pri takvim telefonskim anketama oko dva posto, dobiva se dojam da Kajin "malo bježi" Flegu, ali da više nije u prednosti u kakvoj se nalazio prije nekoliko tjedana. (Piše Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter