Utrka umalo zaustavljena zbog negodovanja vlasnika parcela

Međunarodna utrka ove godine proslavila jubilej (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Međunarodna utrka ove godine proslavila jubilej (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Međunarodna Enduro Race Buzet, deseta jubilarna utrka u jedanaest godina postojanja Enduro motocross kluba Buzet koja je proteklog vikenda privukla 80-tak natjecatelja iz pet zemalja, umalo je zaustavljena ali ne zbog loših vremenskih prilika, već poteškoća vezanih uz imovinsko pravne odnose. Najatraktivniji dio poligona Griža u Štrpedu gdje se vozio brzinac uređen je na zemljištu u privatnom vlasništvu člana EMK Buzet, no tijekom održavanja utrke pojavila su se i dva vlasnika dijela parcela koji tvrde da ih nitko nije tražio suglasnost za odvijanje utrke, niti za turističke vikend enduro vožnje.

Potreban dogovor

- Nikad nisam stvarao probleme, naprotiv drago mi je da se potiče razvoj i promocija endura na našem području, ali to konačno treba regulirati, izjavio je Edo Podreka iz Štrpeda na čiji smo poziv stigli na poligon Griža. Osim novinara, na poligon je, neslužbeno saznajemo, pozvana i policija.

Podreka kaže da je o problemu enduro vožnji po privatnim parcelama i nerazvrstanim cestama nedavno bilo govora i na vijeću Mjesnog odbora Štrped no zapisnici očito nisu proslijeđeni dalje jer predsjednik EMK Buzet Igor Gržinić za to nije znao.

- Na Vijeću MO-a zauzeli smo stav da s predstavnicima Grada Buzeta i enduro kluba moramo sjesti za stol i dogovoriti na koji način rješavati probleme, da se oštećeni putovi saniraju i vrate u prvobitno stanje, izjavio je Podreka. Na poligonu Griža dočekao nas je i Ramiro Flego rodom iz Kortine. Godinama je živio u Švedskoj, a zadnjih dvadeset godina nastanjen je u Italiji pa češće dolazi u rodni kraj.

- Dođem koji puta obići svoje parcele no sve je gore. Nitko me nije tražio suglasnost. Za vrijeme bivše Jugoslavije radili su kako im odgovara bez da ikoga pitaju. Vidim da se ništa nije promijenilo. Kontaktirao sam odvjetnika jer radi se o ometanju posjeda i vidjet ćemo što dalje poduzeti, rekao je Ramiro koji ima nekoliko parcela na toj lokaciji no nije precizno znao reći preko kojih se vozila utrka.

Sanirat će štete

Emil Bužan iz Požana nadovezao se i rekao da se enduro vožnjom znaju uništavati šumski i poljski putovi te ih je potrebno sanirati.

Komentar smo zatražili od direktora Enduro Race Buzet utrke Valtera Majera koji je izjavio da EMK koristi poligon samo jednom godišnje upravo tijekom travanjske dvodnevne utrke.

- Većinski vlasnik terena je član našeg kluba koji i sam koristi poligon Griža, rekao je Majer. Naglasio je također da će EMK sanirati svu eventualnu štetu nakon utrke kao što sanira štete koje naprave enduraši jer ne bježi od odgovornosti.

- Slažem se da treba sjesti za stol i dogovoriti pravila. Da smo znali da će biti problema ne bi koristili poligon Griža već bi napravili neki drugi, zaključio je Majer.

Enduro reguliran gradskom odlukom

Enduro se na tapetu našao i 2006. godine kada su mještani Velog Mluna od Gradskog poglavarstva zatražili da se zabrani prometovanje enduro motora poljskim i šumskim putovima, livadama i privatnim parcelama. Prosvjedovali su i u Sv. Martinu pa je godinu dana kasnije na Gradskom vijeću Buzeta donesena odluka o uređenju prometa na buzetskom području kojom se uz ostalo zabranjuje svaka enduro, cross, off road i druga motorizirana sportska vožnja na svim javnim površinama, osim na posebno obilježenim stazama i površinama i uz prethodnu suglasnost i odobrenje njihovih vlasnika. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter