Utrka oko utvrda obilježit će kraj projekta

Štinjanske utvrde konačno će biti valorizirane na pravi način (Manuel ANGELINI)
Štinjanske utvrde konačno će biti valorizirane na pravi način (Manuel ANGELINI)

Projekt Adrifort koji je započeo 2012. godine i za što je Grad Pula dobio 280 tisuća eura, privodi se kraju. Riječ je o projektu u sklopu kojeg su partneri imali zadatak urediti pet pulskih utvrda - Punta Christo, Monte Grosso, Vallmaggiore, Munida i Zonchi, kao i prilazne putove te na taj način dobiti još jednu gradsku zonu sporta i rekreacije, u prelijepom krajoliku, uz valorizaciju kulturne baštine. O tome su jučer u Komunalnoj palači govorili v.d. pročelnika za prostorno planiranje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić, direktor Pulasporta Erik Lukšić i voditeljica projekta u Gradu Puli Iva Pamić.

Nova zona rekreacije

- Započeli smo ovaj projekt sa željom da taj dio grada otvorimo sportu i rekreaciji, građanima, turistima i sportašima te da se i tu mogu odvijati sportska natjecanja koja se dosad u tom dijelu nisu mogla, poput krosa, rekreativnog trčanja, natjecanja biciklista i ostalih. Riječ je o valorizaciji pet fortifikacijskih objekata, obuhvatu čak 150 hektara površine na kojoj se nalazi 20 kilometara staza, uglavnom makadamske podloge. Sada će upravo to područje biti dostupno Štinjancima, ali i svima ostalima, baš poput Šijanske šume, Lungomarea i Drenovice. U prvoj fazi očišćeno je gusto raslinje i "otvoreni" objekti, definiran je koridor prilaznih putova te su oni i očišćeni, istaknuo je Škuflić.

Odrađena je, kaže, i sva potrebna dokumentacija, kao i dio radova na samim objektima, od intervencija na statici do stabiliziranja konstrukcija da bi se spriječilo daljnje propadanje, postavljena je ograda, da bi se zaštitili posjetitelji, na Monte Grossu je odrađena i sanacija krova, na utvrdi Vallmaggiore zaštićeni su svi opasni otvori i postavljena zaštitna vrata, a na najvećoj utvrdi Punta Christo postavljeni su drveni prozori po uzoru na one s utvrde Maria Luisa na Muzilu. Slijedi uređenje društvenog centra u suradnji s Udrugom prijatelja obalne utvrde Punta Christo i Sveučilištem Jurja Dobrile. Važna je stavka i sprječavanje daljnje devastacije jer su svi objekti sada otvoreni i dostupniji, pa će se i na tome poraditi osmišljavanjem sadržaja.

S obzirom da je zbog opsežnih radova dobiveno produženje za dovršetak projekta Adrifort do lipnja iduće godine, predstoji još postavljanje urbane opreme, poput klupica te signalizacije staza i izgradnja parkinga na Zonchi. Grad je u proračunu za 2016. predvidio sredstva za održavanje staza i objekata, dok će se daljnji zahtjevniji projekti o kojima se već razgovara, aplicirati na europske fondove već u travnju iduće godine.

Upitan za potencijalne korisnike, Škuflić kaže da su prvenstveno usmjereni na ekstremne sportaše, ali i neke druge potencijalne korisnike objekata kojih još ima u tom obuhvatu. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter