Utrka koja objedinjuje sport, kulturu i turizam

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U prostorijama Turističke zajednice Pula predstavljeno je ovogodišnje izdanje spektakularne noćne pulske utrke "Pulska Xica", koja će ove godine zatvoriti Festival Visualia 23. rujna, koji ove godine nudi "best of" svih dosadašnjih Visualija. Utrku su jučer predstavili direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj, pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber te organizator utrke Erik Lukšić. Prema najavama, trkačima će biti prava poslastica sudjelovati na ovom trećem izdanju pulske Xice, druge gradske noćne utrke, uz brojne spektakularne svjetleće nastupe i instalacije.

Utrke na 5 i 10 kilometara

Start utrke bit će ispred pulske Arene, a specifičnost je što će većina staze biti osvijetljena instalacijama koje će osmisliti i postaviti članovi Udruge Sonitus i njihovi partneri kroz Festival Visualia. Osim utrke na 10 kilometara, natjecatelji će se moći prijaviti na duplo kraću relaciju od 5 kilometara, a sve kako bi omogućili što većem broju rekreativaca doživjeti jedinstveno iskustvo tračanja u gradu svijetla.

- Ove se godine Festival Visualia održava u rujnu što smo spojili s utrkom čime Xica dobiva još jedan veći nivo s obzirom da će cijeli grad biti u instalacijama, a novost je i obilazak osvijetljenog rotora u Šijani, kazala je Cinkopan Korotaj i dodala da građani već sad s nestrpljenjem čekaju utrku jer će ove godine biti zaista posebna.

Kamber je, pak, istaknula da manifestaciji podršku tradicionalno pruža i Grad Pula, te se spajanjem Visualije i Xice konstantno pomiču granice spajajući naizgled nespojivo - sport i umjetnost. Stvaraju se tako dodatni novi okviri i prostori za mlade kreativce koji se novim modernim instalacijama na ovaj način prezentiraju, a što sve utječe i doprinosi turizmu i turističkoj ponudi te privlači goste da dođu i ostanu i nakon špice turističke sezone.

Lukšić je istaknuo da je upravo smisao ove utrke da se grad Pula potvrdi kao grad svijetla i da se u što većoj mjeri obiđu svi oni potencijali Festivala Visualia. Naveo je da će start biti ispred Arene i prvo kreće utrka na 5, nakon čega slijedi utrka na 10 kilometara, koja od Arene vodi prema svjetlosnoj instalaciji rotora u Šijani, potom Ulicom 43. istarske divizije na rivu i prema Mandraču, odakle će se trkači vraćati na rivu, pa preko Foruma i Danteovog trga doći do Giardina i kroz Zerostrasse će se ići na cilj u Arenu.

- Utrkom će se zaokružiti cijeli grad i za razliku od prošle godine, kada je granica broja natjecatelja bila 500, ove smo godine povećali na 1.000 otvorenih mjesta, a moguće i više, naglasio je Lukšić i zahvalio se tvornici stakla Duran Group koja je izradila staklene medalje za sve natjecatelje.

Kao i prijašnjih godina utrka nastavlja uspješno partnerstvo s Run Croatia i Arenaturistom, a pridružio joj se i Grawe s inicijativom PoKRENI, odnosno donacijom za udrugu "Veliko srce malom srcu" koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece sa srčanim bolestima. Uz njih potporu su dala sva gradska poduzeća i javne ustanove, Arheološki muzej Istre te Povijesni i pomorski muzej Istre.

Inače, uistinu lijepi promotivni video spoja Visualie i Xice može se pogledati na linku: https://vimeo.com/218282870. Prijave za ovogodišnju Xicu krenule su od danas (četvrtak) na stotinka.hr. Do 1. srpnja prijava iznosi 80 kuna, do 1. kolovoza 90 kuna, a do 15. rujna 100 kuna, dok je prijava na dan utrke 120 kuna. Grupne prijave od deset trkača umanjuju se za deset kuna po trkaču. (G. ROJNIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter