Utrka 100 milja Istre ušla u prestižni svjetski kup

Start 100 milja Istre u Labinu (D.  Hren)
Start 100 milja Istre u Labinu (D. Hren)

Poznata utrka 100 milja Istre potpisivanjem ugovora s UTWT-om (Ultra Trail World Tour) ušla je ovaj tjedan u svjetski kup. Trenutno je u UTWT-u samo 12 utrka, najvećih na svijetu, a od sljedeće godine bit će ih 20. Time je Istra ušla u klub utrka u prestižnim destinacijama diljem svijeta, od Hong Konga do Novog Zelanda, Kanara, Madeire do Australije, SAD-a, Švicarske, Francuske, Brazila, Južnoafričke Republike i mnogih drugih.

- Od travnja smo pregovarali i lobirali da uđemo u svjetski kup i konačno smo konkretizirali priču pred dva tjedna kad smo dobili službenu pozivnicu u svjetski kup, i to već od sljedeće godine. Postoje tri kategorije utrka: "Future", regularna utrka i "Series". Mi ćemo prve godine ući u "Future" jer je praksa, da je prvo izdanje u UTWT-u pod povećalom da se UTWT uvjeri da možemo zadovoljiti njihove visoke standarde organizacije. Za ulazak u UTWT kotizacija je 10.000 eura, kaže organizator 100 milja Istre Alen Paliska.

 Ističe da je ovakva vijest itekako bitna za Istru i Hrvatsku, uzevši u obzir da se u svijetu ove godine održava više od 3.000 trail utrka.

- Manifestacije ovakvog tipa su jako bitne za destinaciju i neophodno je uključenje županije, županijske turističke zajednice, Ministarstva turizma i HTZ-a. Sljedeće godine na utrci očekujemo oko 1.600 natjecatelja, a već sad šest mjeseci prije utrke imamo 294 prijavljena natjecatelja iz 28 država, zaključio je Paliska. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter