Utrčali u brak uz pratnju svatova na polumaratonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Područje od Momjana preko Brtonigle do Umaga u nedjelju je postalo središte hrvatske trkače i vinske scene, obzirom da se održao treći po redu zabavni vinski maraton Istrian Wine Run.

Tom se prilikom okupilo više od 1.000 trkača željnih dobre zabave iz ukupno 25 zemalja. Pohrlili su na utrku kako domaći, tako i Britanci, Česi, Poljaci, Mađari, a bilo je i onih koji su došli  sa Maldiva i iz dalekog Hong Konga.

Ni visoke temperature nisu utjecale na njihovo raspoloženje, tako da se trčalo u tri kategorije i to, maraton, polumaraton i štafeta.

Iz Momjana i Brtonigle

U jutarnjim su satima dobro raspoloženi maratonci startali iz Momjana, a polumaratonci iz Brtonigle, središta zabavnog programa koje je prethodilo utrci.

Od 40 maratonaca najbrži je bio Robert Radojković iz Tara, a u ženskoj kategoriji Barbara Belušić iz Labina. Oboje su doma otišli bogatiji za količinu vina koliko iznosi njihova tjelesna težina.

- Ovo je treća godina da se održava Istrian Wine Run, što je ujedno i treća godina da pobjeđujem. Svaka je utrka teška na svoji način, bila konkurencija ili ne. Danas je bilo dosta naporno, vremenski uvjeti su bili otežani, a i tempo života koji vodim tokom ljeta ima svoj utjecaj na ovoliko dugim utrkama, veli Radojković.

Barbara Belušić pak drugu godinu za redom sudjeluje na ovoj utrci i drugi puta odnosi pobjedu u ženskoj kategoriji.

- Spremam se za državno prvenstvo u maratonu i ovo je bila prilika da odradim dobar trening. Iznimno sam zadovoljna postignutim rezultatom i vremenom. Cijela je organizacija bila odlična, što je bilo i za očekivati od Trickera kao organizatora, kaže Belušić.

Trkači su se uz maraton natjecali i u polumaratonu i štafeti, u kojoj je pitanje prestiža bilo maskirati se što kreativnije. Nagradu za najkreativniju masku podijelili su Torpedo Runners iz Rijeke i popularne ''cheerleadersice''.

Novinarsku štafetu je osvojila ekipa Glasa Istre, koja je nagrađena vikend aranžmanom u Istraturistovom Sol Garden Istra hotelu u Umagu.

-Ponosni smo da je Istrian Wine Run prepoznat kao jedinstvena utrka na koju se svi dolaze prvenstveno dobro zabaviti. Upravo zbog svojeg zabavnog karaktera, ova utrka je mnogima nerijetko i prva utrka na kojoj sudjeluju, a nakon toga se zaljube u trčanje. Uz konstantni rast broja sudionika i potporu naših partnera ne sumnjamo u svijetlu budućnost ovog sportsko-zabavnog spektakla, izjavio je Senad Hodžić, organizator utrke.

Ovogodišnji Istrian Wine Run obilježilo je vjenčanje dvoje mladenaca, Višnje Coso i Borka Zugana iz Rijeke. Svoje su sudbonosno da izrekli usred polumaratonske utrke, uz pratnju veselih svatova. Mladenci su startali iz Brtonigle, te dotrčali na ceremoniju vjenčanja koja se održala u umaškoj gradskoj vijećnici. Nakon obreda su, zajedno sa svojim prijateljima i kumovima, dotrčali do cilja u Stella Marisu, gdje im je bio pripremljen veliki doček, torta, vesela atmosfera i zabava za sve sudionike utrke. Prvi je to put u Hrvatskoj da jedna natjecateljska utrka služi kao svadbena kulisa, te da dvoje zaljubljenih okrune svoju ljubav na atletskoj utrci.

Šesnaest vinara

-Tradicionalno vjenčanje nas nikad nije privlačilo, makar shvaćamo važnost javnog zavjeta. Budući da se najbolje osjećamo u tenisicama i sportskim grudnjacima, odlučili smo se za vjenčanje na utrci. Na Istrian Wine Runu je utrkivanje u drugom planu, prioritet je zabava, pa je ta utrka bila logičan izbor. Brzinu smo pritom morali prilagoditi što većem broju prijatelja, pa će ovo biti naš najsporiji i najsretniji polumaraton, izjavio je mladoženja.

Nakon što su natjecatelji i mladenci pristigli na cilj, u Stella Marisu ih je dočekao zabavni program uz glazbu, ples i obilje dobrog vina.

Istrian Wine Run se tradicionalno održava s ciljem promocije vinske i gastronomske ponude sjeverozapadne Istre kroz osiguravanje dodatnog turističkog sadržaja. Trkači su i ove godine, kroz vinograde sjeverozapadne Istre, mogli kušati različita vina šesnaest renomiranih vinara i to Kozlovića, Kabole, Prelca, Sinkovića, Frankovića, Celege, Gambaletta, Veralde, Cattunara, Ravalica, Novacce, Capo, Coronice, Fiore, Vorić i Cuja.

Mile Kekin i Ivica Matošević u štafeti

Među mnogim poznatim licima bili su Krunoslav Borovec iz MUP-a, istarski župan Valter Flego, pročelnica odjela za turizam Nada Prodan Mraković. Istarski vinar Ivica Matošević trčao je štafetu sa Milem Kekinom iz Hladnog piva, a na utrci je kao i  uvijek bila Ironwoman Đurđica Orepić. (Tea GRGIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter