Utjeha u poljupcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Primjer spisateljskih parova koji zajedno pišu i potpisuju knjige, baš kao i Natalija Grgorinic i Ognjen Raden, nije rijetka pojava u suvremenoj prozi. Ono što je kod njih ipak važnije naglasiti jest predanost književnom poslanju i praksi, živa tematska znatiželja i uzorna pismenost u generacijskom kontekstu, kazao je Boris Domagoj Biletic na predstavljanju zbirki prica "Utjeha južnih mora" i "Poljubac žene-vješalice" održanom u Klubu hrvatskih književnika Istarskog ogranka DHK-a.

Biletic je napomenuo da je zbirka "Utjeha južnih mora" u izdanju Istarskog ogranka DHK-a objavljena još 2009. godine, no da joj je ovo prvo pulsko predstavljanje. Knjiga je satkana od 27 prica podijeljenih u tri zasebne cjeline nazvane: more, kopno i nebo. Biletic je napomenuo da tekstove krasi intertekstualnosti i intermedijalnost te da su u njima ceste poveznice na film i glazbu.

Vanesa Begic je za "Utjehu južnih mora" rekla da ima intrigantan naslov koji nas odmah podsjeca na egzoticne i tople krajeve.

- Autori na suptilan i zanimljiv nacin donose price koje su povezane lajtmotivom mora. Svaka je pripovijetka zaokružena cjelina, a one su raznolike kao i njihovi junaci. Tu su price o starim kapetanima i njihovim uspomenama, zatim prica o bracnom paru koji želi zaraditi iznajmljivanjem apartmana turistima pa i price o sudbinama otudenih ljudi. Moram naglasiti da su autori izašli iz tradicionalne koncepcije promišljanja mora te da su im price ironicne, komicne, a cesto i protkane finim crnim humorom. Pripovjedaci su suptilni i pažljivi, a njihovo je štivo i lirsko i epsko, kazala je Begic.

Davor Šišovic govorio je o njihovoj zbirci "Poljubac žene-vješalice", objavljenoj u izdanju zagrebacke Naklade Zoro, i rekao da je Nataliju i Ognjena kao pisce znanstvene fantastike i fantasyja upoznao prije više od deset godina.

- Znanstvena fantastika i fantasy odgovaraju na pitanje što je to ljudskost i što je to covjek u cudnim, gotovo drasticnim okolnostima koje su drugacije od naše stvarnosti. Uzmemo li u obzir suvremenu znanstvenu fantastiku, u kojoj se kao glavno pitanje postavlja vrijedi li takav i takav svijet spasiti od opasnosti koja mu prijeti uništenjem ili pak ne. To je jaka moralna komponenta svih prica sadržanih u ovoj zbirci koje su ujedno i pune humora, a mašta pisaca je, za hrvatski standard, natprosjecna, ustvrdio je Šišovic.

Autori su citali ulomke njihovih kratkih prica i odgovarali na pitanja, medu kojima je i ono neizbježno o tome kako se to zajednicki piše. Natalija i Ognjen su izmedu ostalog kazali da im je sada nezamislivo pisati odvojeno te da su u zajednickom pisanju puno toga naucili. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter