Utjecaj kemije na arome vina i maslinovih ulja


U porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam predstavljen je projekt "TYPICRO - Razjašnjavanje sortne tipičnosti vina i maslinovih ulja od hrvatskih domaćih sorti", čije je financiranje u iznosu od 682.000 kuna nakon tri provedena natječajna kruga institutu nedavno odobrila Hrvatska zaklada za znanost. Projekt traje tri godine, zaključno s lipnjem 2018. godine, a u jedanaesteročlanom projektnom timu su uz stručnjake porečkog Instituta i suradnici iz Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, te instituta Fondazione Edmund Mach iz talijanskog mjesta San Michelle all'Adige.

Kako je gostima ove prezentacije - a osim novinara pozvani su stručnjaci za maslinarstvo i vinarstvo, proizvođači, trgovci, ugostitelji i studenti - izložio voditelj projekta Igor Lukić, cilj projekta je utvrditi koji su najvažniji kemijski spojevi koji utječu na tipične osobine domaćih sorti vina i maslinova ulja, i koliko se po tim istim svojstvima domaće sorte razlikuju od introduciranih te svjetskih sorti.

Konkretnije, kroz ovaj će se projekt analizirati senzorne osobine tipičnih vinskih i maslinskih sorti iz cijele Hrvatske, i po istim će ih se osobinama uspoređivati s poznatim svjetskim sortama koje se također uzgajaju u Hrvatskoj. Primjerice, kod bijelih vina uspoređivat će se osobine hrvatskih domaćih sorti kao što su malvazija istarska, pošip bijeli, kraljevina, grk, maraština i druge, s osobinama internacionalnih sorti kao što su chardonnay, graševina, muškat bijeli, rizling, pinot bijeli i druge; kod crnih vina uspoređivat će se teran, plavac mali, plavina, babić, muškat ruža i druge sorte, s osobinama koje karakteriziraju internacionalne crne sorte merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, pinot crni i slično. Među maslinskim sortama autohtone "boje" branit će istarska bjelica, buža, rosinijola, lastovka, oblica i druge, a internacionalne leccino, picholine, frantoio, pendolino, coratina i druge. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter