Utjecaj fruktoze na pamcenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanje znanstvenog tima sa Sveucilišta u Georgiji dovelo je do zanimljivih preokreta u saznanjima o energetskim izvorima zvanim ugljikohidrati Do sada (narocito od strane dijabeticara) preferirani šecer, zbog sporije apsorpcije i ogranicenog skladištenja u prednosti pred glukozom, nenadano je dobila negativnu konotaciju. Radi se o jednostavnom šeceru fruktozi koja se pohranjuje samo u jetri gdje u obliku glikogena osigurava energetske rezerve za organizam. Osim u vocu, danas nailazimo na sve više izvora fruktoze koji mame s polica – kukuruzni sirup, bijeli šecer, javorov sirup, med, vocni sokovi, zasladene žitarice (narocito "crunch") i neki mlijecni proizvodi.

Studija radena na životinjskom modelu pokazala je kako uslijed prehrane bogate fruktozom (60% dnevnog kalorijskog unosa osigurano kroz fruktozu) opada moc koncentracije te prostornog snalaženja i pamcenja. Buduci da se fruktoza metabolizira iskljucivo u jetri, ona povisuje razinu triglicerida, a time se mijenja inzulinska ravnoteža ciji poremecaj dovodi do smanjene sposobnosti mozga da se adaptira na nove podražaje (proces ucenja i pamcenja). Daljnja istraživanja bi trebala pokazati koliko je taj ucinak trajan, u kojim dnevnim dozama i kroz koji vremenski period.


Podijeli: Facebook Twiter