Utakmica sa Splitom posljednja pred kvalifikacije

(N. L)
(N. L)

Pred nogometašima Istre 1961 posljednji je ogled regularnog dijela sezone kojeg će odigrati na "Drosini", sraz protiv Splita koji će se igrati danas s početkom u 17 sati. Bit će to 14. pokušaj Andreja Panadića da napokon stigne do svoje prve prvoligaške pobjede na "zeleno-žutoj" klupi, nasušno potrebne za podizanje samopouzdanja cijele momčadi pred kvalifikacije za očuvanje prvoligaškog statusa u trenucima kad su već ušli u povijest kao najneučinkovitija družina Prve HNL. Naime, kako je Panadiću njegov prethodnik Robert Rubčić u nasljeđe ostavio također popriličan negativni niz, Puljani u ovom trenutku na pobjedu čekaju već 21 kolo i krajnje je vrijeme da se ta serija prekine. S time se slaže i šef stručnog stožera, što ne znači da će njegovi puleni danas od prvog sudačkog zvižduka jurnuti na protivnički gol.

- Nećemo ići grlom u jagode, jer ovo je utakmica na kojoj stvarno ne bi imalo smisla krenuti na sve ili ništa. Trebat ćemo biti jako oprezni, a usput ćemo sigurno i nešto kalkulirati jer moramo razmišljati i o kvalifikacijama. Zašto bismo riskirali s nekim tko ima velikih problema, bolje ga je sačuvati za kasnije i stoga ćemo neke stvari morati dobro procijeniti te je sigurno da će biti prisutne određene kalkulacije, sve kako bismo za kvalifikacije bili u potpunosti spremni - nadovezao se Andrej Panadić, trener Istre 1961. - S druge strane, ogled protiv Splita za nas bi trebao biti i utakmica iskupljenja za sve ono što smo slabo odradili, ali i svojevrstan pokušaj da sami sebe nagradimo za uloženi trud. Naime, bez obzira kako to sa strane izgledalo, igrači i dalje rade maksimalno na svakom treningu te žele i očekuju da im se napokon vrati za sve nesreće koje su nam se događale u ovom dijelu prvenstva, pogotovo na našem stadionu i ako bih nešto želio, to je da protiv Splita napokon proradimo.

Činjenica da mu čak sedmorici igraća prijeti treći žuti karton također je nešto o čemu će morati razmišljati Panadić, jer se "žutica" prenosi u kvalifikacije.

- To je nešto na što stalno obraćamo pažnju, stoga smo i protiv Dinama odlučili sačuvati neke igrače za ovu utakmicu koja nam je puno bitnija. Kad sam se već dotakao te utakmice u Maksimiru, mogu reći da smo je relativno kvalitetno odigrali što se tiče defanzivnog dijela, no danas ćemo trebati nešto pokušati i prema naprijed - svjestan je Panadić, koji ne bi imao ništa protiv da mu igrači ponove predstavu koju se protiv Splita pružili u prethodnom međusobnom ogledu. - Na Parku mladeži smo im stvarali probleme našom brzom igrom, pogotovo u sredini terena. Naša vezna linija je odigrala strašnu utakmicu, fantastično su se kretali i odigravali između linija te na takav način igre Split nije imao odgovor. Stvarali smo im višak u sredini, onda bi se oslobodili bokovi i nastajali su problemi za njih. Kako je bilo jako lijepo gledati naš vezni red u prošlom kolu protiv Dinama gdje su odradili zahtjevan posao, vjerujem da se ne bi trebali brinuti za konačan rezultat kad bi to ponovili danas.

U nedavnom razgovoru za naš list, nekadašnji kapetan Istre 1961 Slavko Blagojević, koji će danas s trakom na ruci predvoditi igrače Splita prilikom izlaska na travnjak, komentirao je kako su ih "zeleno-žuti" na posljednjoj utakmici nadigrali do te mjere da im se činilo kako igraju protiv Dinama te da mu nije bilo jasno gdje su potom nestali u narednim kolima.

- Žao mi je što nismo bili nagrađeni s bilo kakvom pobjedom jer bi onda sve izgledalo drugačije, dok ovako igrači više nisu vjerovali u sebe koliko bi trebali, jer oni tu kvalitetu imaju, no psiha je uradila svoje. Pokušavali smo ih vratiti na sve moguće načine, ali nismo uspjeli - istaknuo je Panadić. - Naš problem je što je od prve utakmice s Osijekom prisutan ogroman pritisak na psihu igrača, do te mjere da to nije bilo normalno. Sve su to mladi ljudi, nemaju oni desetak godina prvoligaškog iskustva da bi to sami mogli riješiti, već padnu kad ne dobiju nagradu koju smatraju da su zaslužili. Dovoljno je pogledati što se sad dogodilo igračima Zagreba kad su protiv Slaven Belupa igrali prvu utakmicu pod velikim pritiskom i odmah su "puknuli". Dogodilo im se ono što se nama događa cijelo ovo vrijeme, nisu se znali nositi s pritiskom.

S pritiskom se ne znaju nositi "zeleno-žuti" strijelci koji pogotke postižu svake prijestupne godine, no i Splićani na tom polju nisu puno uspješniji jer u Pulu dolaze sa šest utakmica u nizu na kojima nisu zatresli protivničku mrežu.

- Bez obzira na loš golgeterski učinak, ja i dalje smatram da je najjača snaga Splita napad. U ofenzivnom dijelu imaju strašno brze igrače poput Bagarića, Arroya i Pešića koji mogu napraviti prevagu protiv svake momčadi. Istina je da u zadnje vrijeme manje zabijaju, ali kao momčad djeluju dobro, imaju organiziranu igru i čvrstu obranu na račun koje skupljaju bodove. Da nisu u tom segmentu savršeni potvrdili su igrači Rijeke koji su im u prošlom kolu stvorili šest-sedam stopostotnih prilika, no njihov golman je radio čuda, svaka mu čast i zahvaljujući njemu ostali su neporaženi na Rujevici - zaključio je Panadić.

(Ivica CEROVAC)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter