Utajeno 1,8 milijardi, u zatvoru 2 osobe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradani i poduzeca prošle su godine pokušali izbjeci placanje više od 1,8 milijardi kuna poreza, ali za kazneno djelo utaje poreza na zatvorsku kaznu osudene su samo dvije osobe. Takvi su, naime, podaci do kojih smo došli u Poreznoj upravi i Državnom odvjetništvu.

Porezna uprava je u 2009. godini provela 7.528 poreznih nadzora i u gotovo 69 posto slucajeva utvrdila nezakonitosti u ispunjavanju obveza prema državnom proracunu. Svim provedenim nadzorima utvrdeno je da su porezni obveznici dužni državi cak 1.821.926.994 kuna. Rijec je o iznosu nešto manjem od ocekivanih godišnjih prihoda od kriznog poreza, koji je Vlada nametnula svim gradanima koji primaju placu i mirovinu vecu od tri tisuce kuna.

Ili su u 2009. godini poreznici više cešljali prijave ili su gradani više nastojali izbjeci placanje poreza, teško je utvrditi, ali podaci kažu da je neplaceni porez za 15 posto veci nego u 2008. godini. To zapravo znaci da je država od poreznih obveznika u protekle dvije godine propustila redovnim putem ubrati najmanje 3,3 milijarde kuna, što je dovoljno za jednomjesecnu isplatu mirovina i djecjih doplataka.

Nakon provedenih inspekcija, poreznici su podnijeli cak 5.606 zahtjeva za pokretanjem prekršajnog postupka, što je za devet posto više nego u 2008. godini. Uz to, podnijeli su i 150 kaznenih prijava za utaju poreza, odnosno sedam posto više nego lani.

Na poreznoj disciplini lani je radilo i Državno odvjetništvo, koje je primilo prijave protiv 96 osoba, a radilo je i na prijavama protiv još 56 osoba, zaostalima iz 2008. godine. Nesrazmjer podataka rezultat je drugacijeg vodenje statistike jer tužitelji evidenciju rada vode prema osobama, dok poreznici broje samo ispostavljene prijave za pojedino djelo.

Od prijava protiv 96 osoba, odbaceno ih je 30, neposredno je optuženo 40, a zbog složenosti je tražena istraga protiv 13 osoba. Ostale prijave su još u fazi kriminalistickih istraživanja. Tragicno je, medutim, da su od 117 osoba osudenih lani za kazneno djelo utaje poreza, samo dvije dobile zatvorske kazne.

- Još je 61 osoba novcano kažnjena, a prema 54 osudene osobe primijenjena je uvjetna osuda, odgovorili su iz Državnog odvjetništva. Oni, kako tvrde, ne raspolažu podatkom koliko su imovine osudenim osobama oduzeli sudovi.

- Država lako sjedne na racun «malim» neplatišama, ali kad su u pitanju tvrtke bez imovine, država nema na što sjesti. A Porezna uprava ne smije porez naplacivati od privatne imovine vlasnika tvrtke koja je dužna, kazao je naš sugovornik.

Nije definitivno poznato koliko je dosad naplaceno od 1,8 milijardi kuna neplacenih davanja iz 2009. godine jer se radi o prekršajnim postupcima, koji podliježu i žalbama. Izvori iz Porezne uprave tvrde da tvrtke koje izbjegavaju placanje poreza obilato koriste pravne mogucnosti da što više odugovlace prekršajne postupke. Ponekad žalbeni postupak u kojem se tvrtke žale na rješenje porezne uprave traje i do dvije godine.


Podijeli: Facebook Twiter