Utabali put - stvorili spomenik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupnom izložbom u pulskoj galeriji Motika poceo je cetvrti dan manifestacije vizualnih umjetnosti "Tu smo 2" u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Na izložbi u petak su se, izmedu ostalih, radovima predstavili Zlatko Kopljar, Ana Zubak, Breza Žižovic, Davor Kliman, Mirna Kutleša, Marlina Orlic i Mladen Stilinovic. Raznolikost radova, stilova i autora najbolje govori o kvalitativnim dosezima hrvatske suvremene vizualne umjetnosti.

U konobi Dva ferala Žarko Violic je održao inspirativan performans u kojem je kroz pricu docarao vrijednosti koje se mogu prožimati kroz obicne pješacke putove na otoku Cresu. Violic je zakljucio da su ti putovi zbog samog stoljetnog prisustva ljudi koji su njima krocili i za sobom ispuštali svoje izlucevine zaslužili da ih se proglasi spomenikom nulte kategorije.



Nakon svog performansa Violic i Vladimir Dodig Trokut uputili su se u Ribarsku ulicu gdje se Trokut skinuo nag držeci hrvatsku zastavu u ruci dok mu je Violic dirigirao iznad glave. Taj je performans zabilježio službeni snimatelj festivala, koji se slucajno našao u okolici. Od ravnateljice MSUI-ja Gorke Ostojic Cvajner i selektora manifestacije Mladena Lucica doznali smo da taj performans nema nikakve veze s manifestacijom "Tu smo 2" te da se oni "službeno ograduju od tog ekscesa".

Vecernji dio programa u cetvrtak poceo je skupnom izložbom u prizemlju zgrade na adresi Forum 13. Prikazani su radovi autora Monike Petrovic, Harija Ivancica, Orlanda Mohorovica, Andija Pekice, Solidee Guerra, Sanje Simeunovic Bajec, Vinka Šaine, Monike Petrovic, Hrvoja Mitrova, Vedrana Šilipetra i Igora Rufa.

Na stepenicama Augustovog hrama Jusuf Hadžifejzovic je izveo performans u kojem se prvo razodjenuo do pasa, zatim je na sebe stavljao razni nakit, popio nekoliko tableta, posuo na sebe parfem i brijao si pazuhe. Nakon toga u nekadašnjem kinu Beograd trebala se održati videoprojekcija Tine Gverovic, no zbog organizacijske pogreške prikazan je neki drugi videouradak zasad nepoznatog autora.

Poznat je pak autor videa koji je prikazan na jumbo plakatu u Flaciusovoj ulici, a to je Toni Meštrovic koji je snimio vožnju od Kaštel Sucurca do Kaštel Štaflica. Na fontani ispred Doma hrvatskih branitelja Tihomir Matijevic je postavio bistu koja je na prvi pogled nalikovala na Josipa Broza Tita, no bilo je to zapravo lice Richarda Burtona koji je u "Sutjesci" glumio Maršala. U Domu hrvatskih branitelja posjetitelje je docekala Vlasta Delimar i prikazala videouradak u kojem je dokumentirana njena naga šetnja Ilicom u pratnji Toma Gotovca i Milana Božica.


Podijeli: Facebook Twiter