Usvojene izmjene pulskog GUP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz protivljenje i suzdržanost oporbe na sjednici Gradskog vijeca donesena je odluka o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanistickog plana Grada Pule. Odluka se našla pred vijecnicima ne bi li se, kako je rekao gradonacelnik Boris Miletic, ubrzao proces donošenja Urbanistickog plana uredenja za Istocnu poslovnu zonu, Max Stoja te UPU Lungomare te na pojedine lokacije na podrucju grada.

U obrazloženju odluke kao razlog se, medu ostalim, navodi što je u postupcima izrade navedenih UPU-ova utvrdeno da nastavak izrade zahtijeva i izmjenu pojedinih planskih rješenja iz GUP-a.

Na tu su odluku pristigla dva amandmana, i to od Bruna Nefata (predsjednik Kluba vijecnika Nezavisne liste Plinija Cuccurina.) i Lovorke Tomicic (HDZ), a odnosila su se na UPU lucice Delfin. Amandmani su odbijeni jer, kako je pojasnio nadležni procelnik Giordano Škuflic, izmjene se ne odnose na to podrucje.

- S trenutnim planskim rješenjem gradani nisu zadovoljni stoga su potrebne izmjene UPU-a lucice Delfin, a ovo je prilika da se mijenja, rekla je Tomicic u raspravi, a s time se složio i Nefat, napominjuci da je donošenje dviju odluka o izmjenama i dopunama GUP-a istodobno svojevrsni presedan.

Podršku izmjenama pak dao je Peda Grbin (SDP) kazavši da je to dobra prilika da se riješi bar dio grada, no usputno konstatirajuci da ni on nije baš zadovoljan pojedinim rješenjima na Stoji. Gradonacelnik Boris Miletic kazao je da se ne radi ni o kakvom "endemu" što se tice donošenja dviju odluka istodobno te ponovio da se ovim izmjenama ustvari želi ubrzati proces koji ce omoguciti daljnji razvoj te otvoriti radna mjesta.

Osim izmjena GUP-a, opširniju, na mahove i žestoku raspravu medu vijecnicima izazvala je odluka o imenima ulica i trgova, odnosno amandman Tomicic u kojem navodi da ime koje nosi Rijecki gat nije primjereno buduci da (s obzirom na vrijeme kada je dobio ime) velica iredentisticke pojave.

Dogradonacelnik Fabrizio Radin je dovodenje Rijeckog gata u vezu s iredentizmom nazvao strahovitom akrobacijom te napomenuo da se vijece treba emancipirati od aveti prošlosti. Uslijedilo je potom i nekoliko niskih udaraca na relaciji Grbin - Tomicic, no ubrzo je rasprava prekinuta i odluka je usvojena.

Žustro je bilo i prilikom usvajanja prijedloga izmjena i dopuna Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i nacinu rada PU Djecji vrtici i PU IP Rin Tin Tin. Najviše reakcija izazvali su uvjeti za zapošljavanje koje oporbenjaci smatraju izrazito diskriminirajucim jer je, medu ostalim, uvjet za dobivanje posla pripadnost talijanskoj nacionalnoj zajednici što je, kazali su, protivno Ustavu.

Raspravu je prekinuo Radin kazavši da se prijedlog odnosi na sklapanje Kolektivnog ugovora, odnosno na uskladivanje koeficijenata koji su sada jednaki u svim javnim ustanovama te da ce o uvjetima zapošljavanja i ostalim stavkama u Pravilniku provesti duboku i ozbiljnu analizu.

Na sjednici je usvojena i odluka o povecanju temeljnog kapitala za trgovacko društvo Kaštijun za koje ce Grad Pula izdvojiti 2,2 milijuna kuna. Takoder, usvojena je i odluka o odabiru najpovoljnije ponude za izvodenje dodatnih radova na Gradskom stadionu "Aldo Drosina", koja je teška gotovo dva milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter