Usvojene izmjene Prostornog plana Istarske županije

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

S većinom od 33 glasa "za" i pet suzdržanih glasova Skupština Istarske županije na današnjem je zasjedanju u Pazinu usvojila izmjene i dopune županijskog Prostornog plana, čime je okončana procedura započeta još 2009. godine. Župan Valter Flego je u uvodnoj riječi naglasio kako su ove izmjene, osim što im je svrha usklađivanje s u međuvremenu promijenjenim zakonskim odredbama, ujedno od strateškog značaja jer su usmjerene ka optimizaciji razvojnih potencijala istarskog gospodarstva, turizma, poljoprivrede i obrtništva, te zaštiti prirodnog nasljeđa.

Ove izmjene mogu donijeti mnogo novih investicija i novih radnih mjesta, a posebna pažnja usmjerena je ka malom poduzetništvu i ka istarskog unutrašnjosti, istaknuo je također župan, podvukavši na kraju kako je među najvažnijim izmjenama i ona koja se odnosi na plin ili neki drugi obnovljiv izvor energije kao energent za plominsku termoelektranu.

Najvažnije izmjene u odnosu na ranije verzije plana obrazložila je ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Ingrid Paljar. Problem neusklađenosti granica među jedinicama lokalne samouprave riješen je usklađivanjem s granicama koje vodi Državna geodetska uprava, a buduće promjene općine i gradovi među sobom mogu rješavati sami, bez potrebe da se opet mijenja županijski prostorni plan.

Kriteriji za proširenje građevinskih područja povoljnije su nego prije definirani u manjim urbanim sredinama, gdje je za to sada umjesto ranijih 33 dovoljna gustoća od 25 "planiranih" stanovnika po hektaru. Županijski prostorni plan zadržao je "nadležnost" za sportske zone veće od dva hektara, a one manje u nadležnosti su lokalne samouprave; ukinuto je šest ranije planiranih zona za golf-terene ali su uvedene dvije nove pa ih je sada ukupno 19, no novouvedena je obveza pročišćavanja i ponovne uporabe drenažnih voda, dok turističku izgradnju unutar zona za golf lokalna samouprava rješava vlastitim prostornim planom. Naselja bez stanovnika mogu se u potpunosti prenamijeniti za turizam.

Ukinuta je čak 31 lokacija za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina i samo ih je 50 ostalo u planu nakon ovih izmjena. Sve tri kategorije poljoprivrednog zemljišta izjednačene su po uvjetima za gradnju poljoprivrednih objekata. S ranijih 19 posto površina Istarske županije koja obuhvaća zaštićena područja prirode povećana je na 25,27 posto, a kao nova kategorija zaštite uveden je "regionalni park". U krupnoj prometnoj infrastrukturi planiran je i koridor pruge visoke učinkovitosti, te nova sidrišta za kruzere i nautičare. Energent za termoelektranu u Plominu može biti plin ili drugi obnovljivi izvor energije. Revidiran je županijski plan navodnjavanja: navedene su lokacije samo četiri akumulacije, uz još 16 potencijalnih. Pritom je konačna odluka o retenciji Pedrovica-Tupaljski potok, u blizini slapa Sopot, ostavljena općinama Pićan i Gračišće da to riješe u svojim prostornim planovima. (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter