Usvojen pulski proracun za 2011.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradsko vijece na sjednici u srijedu usvojilo je, sa 16 glasova za i osam suzdržanih iz oporbe, prijedlog pulskog proracuna za 2011., koji iznosi 315,6 milijuna kuna.

Iz rashodovnog dijela proracuna najveci dio kolaca, 127 milijuna kuna, namijenjen je programima Odjela za društvene djelatnosti, slijede 120 milijuna Odjela za komunalni sustav i imovinu te 45,5 milijuna Odjela financija i opce uprave, odnosno 11,2 milijuna Odjela za prostorno uredenje i 10 milijuna Uredu Grada.

"Ovaj proracun je 15 posto manji od ovogodišnjeg, ali i kao takav je ambiciozan jer je potrebno ispuniti mnogo preduvjeta da bi se realizirao. Potrebna nam je realizacija projekata i novi prostorni planovi da bismo se prijateljski postavili prema novim investicijama jer se razvoj grada treba gledati u cjelini.

Bez prostornih planova nema daljnjeg razvoja grada i investicija. Najvažnije, unatoc smanjivanju proracuna nisu umanjena davanja za društvene djelatnosti i socijalu, te se nastavlja ulagati u infrastrukturu i pripremati za buduce projekte", ocijenio je gradonacelnik Boris Miletic.

Od deset amandmana na proracun usvojena su dva koja se ticu socijalne problematike.
Tako se pomoc umirovljenicima s 800 tisuca podigla na 900 tisuca kuna, a izdvajanja za palijativnu skrb i Ligu borbe protiv raka s 21 tisucu na 40 tisuca kuna. Novac ce se osigurati iz izdvajanja za kredite javne ustanove Pula sport.

Traženih pola milijuna kuna za javnu kuhinju HDZ-ove vijecnice Lovorke Tomicic te njeno traženje podizanja porodiljne naknade na 1.500 kuna, što je podržao i Bruno Nefat, predsjednik Kluba vijecnika Nezavisne liste Plinija Cuccurina, nije usvojeno jer se tražilo kroz, kako su pojasnili vladajuci, neplanirano povecavanje prihoda.

Prijedlog proracuna, pak, Marko Martincic, predsjednik Kluba vijecnika IDS-SDP, ocijenio je realnim ustvrdivši da se bolji nije mogao napraviti s obzirom na prilike u kojima živimo.

"Jasno je da nešto nije u redu, medutim to ne može rješavati lokalna zajednica. Vidljivo je da prihodi od poreza na dohodak padaju rapidno, a cinjenica da u državi ima 335 tisuca nezaposlenih govori da bismo uskoro svi mogli zatražiti pomoc javne kuhinje.

Medutim, Pula ima rezervi u volumenima i površinama, i to treba iskoristiti u buducnosti. Rashodi su nam na istom nivou kao ove godine, a korektura je izvršena iskljucivo u investicijama", rekao je Martincic, koji istice da se po Puli ne vide gradevinske dizalice, što je jasan pokazatelj loše situacije u gospodarstvu.

Tomicic je medutim ustvrdila da se 15-postotno smanje proracuna ne može nazvati ambicioznim iako je ovog puta proracun uravnotežen, na što je Valter Boljuncic, vijecnik IDS-a, ustvrdio da je gradska vlast vec u ovoj godini realizirala nekoliko znacajnih projekata, a najavljenih za iducu godinu, te nastavak plinofikacije i izgradnje kanalizacijskog sustava ocijenio poticanjem gospodarstva kroz pulska poduzeca.

Nefat je naglasio da se proracunom šalju signali gospodarstvu, koje treba uvjeriti da se u Puli isplati preuzeti rizik, te se pita da li proracun za 2011. šalje takve signale.

"Vjerujem da je ljudima presudnije zadržati ili pronaci posao, ulaganja u predškolski odgoj ili sport, nego povecati porodiljsku naknadu za 500 kuna. Proracunom šaljemo poruku partnerstva i zajedništva, a oporba bi se trebala dogovoriti što želi jer, kada je do sada bilo rijeci o prostornim planovima, bili su protiv, a sada ih zaziva", uzvratio je gradonacelnik.

Usvajanju proracuna prethodila je rasprava i usvajanje programa komunalne izgradnje (gotovo 60 milijuna kuna) i održavanja (41 milijun) te programa Odjela za društvene djelatnosti. Za izgradnju je najveci dio, 34,7 milijuna kuna, izdvojen za izgradnju sustava odvodnje, a u programu je izdvojeno deset milijuna kuna namjenskih sredstava komunalnog doprinosa.

Taj iznos Nefat je ocijenio malim nakon što su mu odbijeni amandmani za izdvajanje dodatnog milijuna kuna za pripremu uredenja Kandlerove ulice i osvjetljenje Kaštela.

"Imat cemo uredenu rivu, a unutra ce nam i dalje biti ruglo jer ne želimo izdvojiti mali iznos za uredenje. Trebali bi dati podršku za bolji grad, a ove dvije stari uredile bi stari grad", rekao je celnik pulske Ladonje, na što se ponovno nadovezao gradonacelnik isticuci da namjenska sredstva komunalnog doprinosa ovise o novim investicijama za koje su potrebni prostorni planovi, protiv kojih su, pak, bili oporbeni vijecnici. (Goran ROJNIC)

Kosor mogla ostati doma

Uzvracajuci na kritike HDZ-ove vijecnice Lovorke Tomicic, mnogi vijecnici vladajuce koalicije IDS-SDP, te cak i gradonacelnik, obrušavali su se na Vladu i premijerku Jadranku Kosor.


"Država se oslobada svega i namece na naša leda i još se jednom potvrduje da je Istra krava muzara. Kako drugacije tumaciti da je država za školu Veli Vrh izdvojila svega pet milijuna kuna?

Pristojnost je nalagala dolazak premijerke Jadranke Kosor na otvaranje škole, ali koliko je doprinijela izgradnji, mogla je i doma ostati", odgovorio je prilikom jednog javljanja predstavnik vladajuce gradske koalicije Marko Martincic naznacivši da država, a ne grad, generira siromahe u našoj zemlji.


Podijeli: Facebook Twiter