Ususret Zlatnom lavu, festivalu komornog teatra

Program Zlatnog lava predstavljen je na presici u umaškom hotelu Sol Melia Coral (K. FLEGAR)
Program Zlatnog lava predstavljen je na presici u umaškom hotelu Sol Melia Coral (K. FLEGAR)

Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav održat će se na zatvorenoj pozornici umaške kazališne dvorane od 14. do 23. lipnja. Od 95 prijavljenih predstava utemeljitelj i umjetnički voditelj festivala Damir Zlatar Frey odabrao je devet reprezentativnih ostvarenja iz Hrvatske i Slovenije, u skladu s ovogodišnjim temama - obiteljsko i artističko kazalište. Ceremonija svečanog otvorenja zakazana je za petak, a uključuje i neke novosti.

- U 21.30 sati otvorit će se vrata kuće Antonija Coslovicha, nekadašnjeg hotela Al Leon d'oro, u kojemu je bilo prvo umaško kazalište na središnjem Trgu slobode, i festivalski će plamen prvi put odavde krenuti prema kazališnoj dvorani. Plamen će umaškim ulicama pronijeti gošća Zlatnog lava, kazališna i filmska glumica iz Sarajeva Jasna Ornela Bery, kazao je Frey.

Napomenuo je da je na scenama čitave regije primjetna želja glumaca da se izraze i afirmiraju sami kreirajući, pišući, režirajući i igrajući tekstove, što je poštovao prilikom selekcije. Prva ovogodišnja predstava "Ruke po Ranku", na tekst Ranka Marinkovića i Vesne Kosec-Torjanac te u režiji Dubravka Torjanca, HNK-a u Varaždinu, posvećena je stotoj godišnjici rođenja Ranka Marinkovića.

Frey je skrenuo pažnju i na nastup talentiranog mladog glumca Valtera Roše iz Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, koji u nedjelju, 16. lipnja, u vlastitoj režiji igra "Mistero Buffo" talijanskog nobelovca, dramskog pisca, redatelja i glumca Darija Foa.

Na programu su još "Ćelava pjevačica" Eugenea Ionesca i Ane Prolić, u izvedbi Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba (subota, 15. lipnja), "Marlene Dietrich" Nebojše Popa-Tasića, pod redateljskom palicom Primoža Ekarta, kojim se predstavlja Prešernovo gledališče Kranj (ponedjeljak, 17. lipnja) i "Izbaci uljeza" Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca s tekstom Billa Manhoffa i režijom Ivane Peroš (utorak, 18. lipnja). Slovensko narodno gledališče Drama iz Maribora igrat će "Do tu sega gozd", autorski rad Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana i Davora Herge (srijeda, 19. lipnja), a slijede tri produkcije Ljubomira Kerekeša, odnosno Kerekeš teatra iz Varaždina: "Skupština" (četvrtak, 20. lipnja), "Povratak ratnika" (petak, 21. lipnja) i "Debitanti" (subota, 22. lipnja).

Kome će pripasti nagrada, Zlatni lav, odlučit će žiri u sastavu glumica Jasne Ornele Bery i Helene Minić te redatelja Dražena Ferenčine, a za svoje favorite će glasati i publika. Svečano otvorenje u parku ispred gradskog kazališta u petak će uveličati operni spektakl u izvedbi Antonije Mirat, studentice opernog pjevanja Staat opere u Beču, dok će sljedeće nedjelje, 23. lipnja, na zatvaranju nastupiti sopranistica Olga Kaminska iz Kijeva. Svečanu dodjelu nagrada i ceremonijal zatvaranja vodit će Vlatka Pokos.

Potporu Zlatnom lavu i u budućnosti potvrdili su županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica i umaška dogradonačelnica Floriana Bassanese Radin, koji su naglasili multikulturalni i višejezični duh ove manifestacije, njeno važno mjesto u kulturnoj strategiji Istarske županije i Grada Umaga te inovacije, neprestano obnavljanje i znalačku dozu provokativnosti koji doprinose njenoj kvaliteti i popularnosti.

Uz njih, na predstavljanju Festivala u hotelu Sol Melia Coral, koje je vodila Ružica Mitrović Maurović, o važnosti Zlatnog lava za kulturni turizam Umaga i Istre te njegovoj ulozi u privlačenju i educiranju kazališne publike govorile su i predstavnice sponzora - Arlen Brozić iz Istraturista i Gabriela Žic Turković iz Zagrebačke banke. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter