Ususret Sajmu knjige: Vodopija na ITEF-u


U tijeku su završne pripreme za ovogodišnji, 18. sajam knjige u Istri koji će se u Puli održati od 30. studenog do 9. prosinca. Sajam, koji ove godine slavi svoju punoljetnost, kao središnju temu ima Mediteran, a u fokusu su turska i talijanska književnost.  Magdalena Vodopija, osnivačica i direktorica Sajma knjige u Istri, koncem tjedna putuje u Tursku, gdje će biti jedna od gošći poznatog Festivala književnosti Tanpinar (ITEF) koji se četvrti put održava u Istanbulu (od 1. do 4. listopada) te u Ankari, Izmiru i Hatayi (4. do 6. listopada).

Središnja tema ovogodišnjeg ITEF-a je "Grad i strah", a taj ugledni kulturni događaj uključuje predstavljanje najbolje turske i međunarodne literature. Više od 60 autora iz 22 zemlje sudjelovat će u čitanjima, panel-diskusijama, susretima s učenicima, radionicama, potpisivanju knjiga u Istanbulu, Ankari, Izmiru i Hatayi. Festival će ujediniti autore i publiku kako bi zajedno istražili strah u svim njegovim oblicima, strah kao književne teme i kao način postojanja, odnos pojedinca prema strahu, kao i kolektivne strahove, koji obilježavaju silna previranja u današnjem svijetu.

Kako je upravo turska književnost središnja tema ovogodišnjeg Sajma knjige u Istri, kao gošća iz Hrvatske odabrana je Magdalena Vodopija. Ona će na ITEF-u predstaviti nadolazeći program "Bijelo i Crno more" te odabir turskih autora za pulski sajam knjiga. Naime, ovogodišnji Sajam knjige u Istri želi upoznati hrvatsku javnost sa zanimljivom turskom literarnom scenom, a hrvatske izdavače, kao i izdavače iz regije, potaknuti na šire prevođenje suvremene turske literature. Cilj Sajma je najveće predstavljanje turske literature u regiji i možda jedno od najsnažnijih predstavljanja Turske u Hrvatskoj uopće.

- Tema sajma je Mediteran i mi ćemo ga ove godine u prosincu gledati s dviju obala: turske i talijanske. Talijanski dio programa osmišljava Ljiljana Avirović, a ovaj turski radili smo u suradnji s profesorima zagrebačke Turkologije, Martom Andrić i Ekremom Čauševićem te turskim književnim agenticama Nermin Mollagoulu i Ayser Ali. Ovaj moj odlazak u Istanbul bit će i prilika da se uspostavi partnerska suradnja Tanpinar Festivala i sajma, kao i snažnije veze s turskim izdavačima i književnim agencijama te obogati turski program na sajmu koji već sada ima svoju strukturu, a koji smo nazvali "Bijelo i Crno more". Naime, Turci Mediteran zovu Bijelim morem, kaže uoči odlaska u Tursku Magdalena Vodopija. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter