Ususret porečkom festivalu palente


Malo stoga što volim palentu, a malo i stoga što Porečani uskoro, 21. studenog, slave svog zaštitnika sv. Maura i pripremaju  festival od palente, odlučih se za ovo, stoljećima važno našim precima, slasno a neopravdano zanemareno jelo - kako u našim kućama, tako i ugostiteljskim objektima i u sve prisutnijim kuharicama. Festival palente inicirao je i osmislio porečki gastronom i književnik Drago Orlić, rukovodeći se starom porečkom pjesmom "La mula de Parenzo, ga messo su butega, de tutto la vendeva, fora che bachala…"

Na palenti su, dakle, stasali mnogi naraštaji. Na onoj žutoj i bijeloj, u slanoj ili slatkoj varijanti. Palenta je neizostavno jelo nemrsnih dana kada se priprema uz kuhano zelje, friganu sitnu ribu (pa zalijeva uljem u kojoj se pekla) ili s bakalarom…Izvrstan je sudrug brudetu ili lovačkom šugu, a modernije varijante njene primjene mogu otrpjeti svakojake kombinacije. Meni je najdraža ona iz djetinjstva: mama bi skuhala palentu pa bi je prelila na masti preprženim lukom, tako vruću bi na tanjuru prelila s dan ranije skuhanom i nepodgrijanom jotom. Mmm…, morat ću to isprobati ovih dana. (V. MEDVEDEC)

 

Rolice s palentom, sirom i špekom

Sastojci: 20 dag kukuruzne krupice, 10 dag tvrdog sira, 20 dag špeka, 1 dl ulja, 3 dl vode, sol

Priprema: Vodu zakipite pa je posolite i pouljite te ukuhajte kukuruznu krupicu. Maknite je s vatre i istresite na nauljeni lim. Razvucite kukuruznu krupicu na dva centimetra pazeći da na svim dijelovima bude jednake debljine. Pustite da se ohladi pa je narežite na štapiće veličine zalogaja. Svaki štapić obložite komadićem sira i omotajte tankom ploškom špeka. Zapecite ih sa svih strana na tavi ili ih pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva Celzija. (Nikolina Lončar: Moja podravska kuharica)

 

Palenta s maslinama i mediteranskim biljem

Sastojci: instant palenta po potrebi, masline, ružmarin, sol, maslinovo ulje ili maslac

Priprema: Skuhati palentu u posoljenoj vodi s masnoćom po uputi, minutu prije kraja dodati narezane masline i usitnjeni ružmarin. Jesti samostalno ili uliti u kvadratnu posudu pa ohlađenu porezati na kriške i prepržiti na maslinovom ulju ili samo na teflonskoj tavi s rebrima da dobije koricu. Jesti zajedno sa slanim inčunima ili prženim srdelama, odnosno šugom (Jelena Prekalj)

Savjet: U palentu možete staviti i sušene rajčice ili neko drugo vama drago povrće

 

Cicvara ili digana kuruzna zlevka

Sastojci: 1 l jogurta ili kiselog mlijeka, 1 dl mlijeka, 2 dl kiselog vrhnja, 10 žlica kukuruznog brašna, pola kockice svježeg kvasca, 1 žlica šećera za posipanje, malo soli, 15 dag mljevenih oraha, pekmez od šljiva

Priprema: Kvasac otopite u malo mlakog mlijeka uz dodatak šećera. U jogurt dodajte kukuruzno brašno, malo soli, orahe i na kraju kvasac. Pjenjačom umutite tekuće tijesto. Izlijte tijesto u kalup koji ste namazali maslacem. Na kraju dodajte par žlica razmućenog kiselog (može i slatko) vrhnja. Pustite da odstoji 10 minuta na toplome pa po želji dodajte pekmez od šljiva. Pecite 30-40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija. Kad je kolač pečen, pospite ga šećerom. (Nikolina Lončar: Moja podravska kuharica)

 

Palenta-cvjetovi za djecu

Sastojci: kukuruzna krupica po potrebi

Priprema: Skuhati palentu prema osnovnom receptu. Skuhanu palentu uliti u formice za muffine ili neke slične. Izvaditi ih kad se stvrdnu i ohlade te poslužiti. Također je moguće posuti ih ribanim sirom i zapeći u pećnici. (Dobra hrana)

 


Podijeli: Facebook Twiter