Ususret Picassu: Prvi otvoren "Portret Dore Maar"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za skorašnju izložbu "Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz" u Klovićevim dvorima danas je otvorena prva slika - "Portret Dore Maar", Picassove muze hrvatskog podrijetla i jedne od velikih ljubavi njegova života, čiji je lik simbol i nositelj kampanje zagrebačke izložbe.

Sanduk s tom slikom otvoren je, u pratnji francuskih stručnjaka, nekoliko dana nakon što su pod jakom policijskom zaštitom Picassova djela iz Pariza stigla u Zagreb, te su se aklimatizirala u posebnim uvjetima. Ostale slike otvarat će se do kraja tjedna, a 18. ožujka ravnateljica Muzeja Picasso Anne Baldassari počet će raditi postav, doznaje se u Klovićevim dvorima.

Izložba, koja košta oko devet milijuna kuna, a osigurana je na 670 milijuna eura, otvara se 23. ožujka. Najavljuje ju petstotinjak jumbo-plakata, njih oko 200 u Zagrebu, uz stotinjak "city light" plakata, te još tristotinjak u većim hrvatskim gradovima, na graničnim prijelazima, uz autoceste.

Očekuje se da će Picasso privući i do sto tisuća posjetitelja, što je broj koji su postigli najuspješniji projekti Klovićevih dvora. Cijene ulaznica kreću se od 70 kuna za pojedinačne posjetitelje do 50 kuna za učenike, studente, umirovljenike. Popust za grupe za te dvije skupine je po deset kuna. Obiteljska ulaznica je sto kuna, a djeca do šest godina imaju besplatan ulaz. Tijekom trajanja izložbe organizirat će se i kreativne radionice na kojima će mladi i perspektivni umjetnici polaznike upoznati s različitim tehnikama i materijalima koje je Picasso koristio u svom radu, kao i s načinom na koji nastaje umjetničko djelo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter