Ususret Oscaru: "Birdman" favorit za najbolji film


Tko su ovogodišnji dobitnici nagrade Oscar američke Akademije filmske umjetnosti i znanosti bit će poznato na svečanosti koju će u Los Angelesu u noći s nedjelje na ponedjeljak  voditi glumac Neil Patrick Harris. Najviše nominacija po devet ususret ovogodišnjoj 87. dodjeli Oscara imaju "Birdman" i "Grand Budapest Hotel", a slijede "Igra oponašanja" s osam te "Snajperist" i "Boyhood" po šest.

Eddie Redmayne  i Julianne Moore

Jedna od omiljenih zabava uoči dodjele Oscara je i predviđanje pobjednika u najvažnijim kategorijama i klađenje tko će osvojiti ovu važnu nagradu pa se tako na kladionicama kao favorit navodi "Birdman", iako neki nagađaju da bi mu kao autsajder račune mogao pomrsiti "Boyhood". Za pozlaćeni kipić za najbolji film natječu se i "Snajperist", "Birdman", "Grand Budapest Hotel", "Igra oponašanja", "Selma", "Teorija svega" i "Ritam ludila". Da se pita one koji vole ilegalno skidati filmove s neta, onda bi tu Oscar, a prema broju downloada, odnio "Snajperist".

U utrci za Oscara za mušku glavnu ulogu najviše šansi, sudeći prema prognozama, ima Eddie Redmayne koji glumi znanstvenika Stephena Hawkinga u "Teoriji svega" a nominirani su još i Steve Carell ("Foxcatcher"), Bradley Cooper ("Snajperist"), Benedict Cumberbatch ("Igra oponašanja") i Michael Keaton ("Birdman"). Julianne Moore ima najviše šanse osvojiti Oscara za glavnu žensku u filmu "Still Alice", a u konkurenciji za nagradu su i Marion Cotillard ("Dva dana, jedna noć"), Felicity Jones ("Teorija svega"), Rosamund Pike ("Nestala") i Reese Witherspoon ("Wild")

U kategoriji muške sporedne uloge već neko vrijeme govori se da bi najviše šanse mogao imati stari filmski, televizijski i kazališni lisac J.K. Simmons koji je ostvario briljantnu ulogu u filmu "Ritam ludila", no ni njemu neće biti lako jer su mu suparnici jaka imena kao što su Robert Duvall ("Sudac"), Ethan Hawke ("Boyhood"), Edward Norton ("Birdman") i Mark Ruffalo ("Foxcatcher"). U kategoriji ženska sporedna uloga kao osvajačicu kipića vidi se Patricia Arquette za ulogu u filmu "Boyhood", a za najbolju sporednu žensku ulogu nominirane su i Laura Dern ("Wild"), Keira Knightley ("Igra oponašanja"), Emma Stone ("Birdman") i Meryl Streep ("U šumi").

Među prezenterima i Dwayne Johnson

Redatelj Alejandro G. Inarritu mogao bi, prema sadašnjim predviđanjima, osvojiti Oscara za "Birdmana", a kao najbolji redatelj u trci su još i Richard Linklater ("Boyhood"), Bennett Miller ("Foxcatcher"), Wes Anderson ("Grand Budapest Hotel") o Morten Tyldum ("Igra oponašanja").

Inarritu je nominiran i za Oscara za najbolji originalni scenarij za "Birdmana" koji su uz njega pisali i Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris Jr., Armando Bo, a natječu se još i "Boyhood" (Richard Linklater), "Foxcatcher" (E. Max Frye, Dan Futterman), "Grand Budapest Hotel" (Wes Anderson, Hugo Guinness) i "Noćne kronike" (Dan Gilroy). U kategoriji najbolji adaptirani scenarij natječu se "Snajperist" (Jason Hall), "Igra oponašanja" (Graham Moore), "Skrivena mana" (Paul Thomas Anderson), "Teorija svega" (Anthony McCarten) i "Ritam ludila" (Damien Chazelle).

Od filmova na stranom jeziku nominirani su "Ida" (Poljska), "Levijatan" (Rusija), "Mandariinid" (Estonija), "Timbuktu" (Mauritanija), "Divlje priče"/"Relatos salvajes" (Argentina).

Kao zanimljivost spomenimo i da će se među prezenterima ove godine naći i Dwayne Johnson, poznat po nadimku The Rock i po ulogama u akcijskim filmovima. (Hina / M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter