Ususret obljetničkom dvadesetom izdanju

Renato Krulčić (M. RIMANIĆ
Renato Krulčić (M. RIMANIĆ

U sklopu jedne od najdugovječnijih glazbenih manifestacija, 29. izdanja međunarodnog susreta svirača dijatonskih harmonika trieština "Z armoniku v Roč", u ročkom Domu kulture otvorena je izložbe slika Udruge željezničara slikara Plavo svjetlo Zagreb, a svoje su radove izložili i domaći autori.

- Iako već devetnaest godina zaredom izlažu u sklopu manifestacije "Z armoniku v Roč", slikari željezničari Plavog svjetla svake godine prirede nešto novo. Ovog puta to su radovi u tehnici asamblaž, dok lokalni autori vješto modeliraju u drvu. Na prošlogodišnjim susretima svoje smo radove izložili zajedno s lokalnim autorima, suradnju smo nastavili i ove godine pa smo u izložbenoj galeriji u Roču postavili radove u drvu Srđana Demarka, tradicionalne instrumente i biste. Bernardo Kuzmić uzglavlja kreveta, uporabnu keramiku i staklo koristi kao slikarsko platno, a Edi i Libero Pavletić majstorski izrađuju tradicionalne uporabne predmete iz drva, istaknula je otvarajući izložbu predsjednica Udruge željezničara slikara "Plavo svjetlo" Tanja Horvat.

Slikari željezničari izložili su svoje radove u tehnikama akril na platnu, kombiniranoj tehnici i tehnici asamblaž.

- Upravo je tehnika asamblaž koja je inače kiparska tehnika kolažiranja, a danas se osobito primjenjuje u pop-artu, tehnika kojom je Josip Mušanović iz Rijeke najbolje izrazio svoje viđenje problema utjecaja moderne tehnologije na socijalne kontakte i otuđenja među ljudima. Radovi na temu i od dijelova mobitela i kompjutora to jasno ističu. Zanimljiva su i tri rada koja prikazuju željezničke tračnice i skretnice izuzetno dobro ukomponirane upravo kroz tu izazovnu tehniku. Riječanka Marija Jambrović tehnikom asamblaž prenijela je na slike svoja sjećanja iz djetinjstva, a cijelom izložbom dominira njen monumentalni Riječki stari sat kao i dva bajsa Srđana Demarka. Iduće godine pred nama je veliki izazov - 20. obljetnička izložba u sklopu ročkog susreta trieština, naglasila je Horvat te poručila "Prišli bumo i nagodinu". (Napisala i snimila G. ČALIĆ SVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter