Ususret Danima stvaralaštva

S jedne od radionica Art studija
S jedne od radionica Art studija

Od 19. srpnja do 21. kolovoza u Puli, Vodnjanu, Medulinu, Pomeru i Banjolama održavat će se peti po redu Dani stvaralaštva, u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva Art studio.

Jubilarno izdanje manifestacije donosi čak 17 različitih programa, od izložbi i radionica tradicijskih zanata pa sve do sadržaja za najmlađe pod nazivom "Mali stvaraoci/Piccoli creativi".

Manifestacija, kako doznajemo od Igora Fabrisa iz Art studija, pokušava promovirati lokalno stvaralaštvo, ali i stare zanate koji su se prakticirali na ovom području, i to kroz niz izložbi na kojima sudjeluju umjetnici, osobe s posebnim potrebama i umirovljenici.

Dani stvaralaštva od ove godine poprimaju međunarodni karakter. Potvrđen je, naime, dolazak keramičarskih grupa iz Italije i Slovenije. Uz domaće snage likovne umjetnosti - Moniku Petrović, Sonju Milotić-Šesto i Vesnu Pantić, na izložbama će se predstaviti i gosti iz čitave Hrvatske.

Otvorenje Dana stvaralaštva predviđeno je za 19. srpnja u Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama, uz izložbu Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon iz Varaždina.

Održat će se i radionice tradicijskih zanata, i to za keramiku, raku keramiku, izradu mozaika i vitraja. Radionice će se održavati u Puli, Vodnjanu, Banjolama i Pomeru, dok će se besplatne likovne radionice za najmlađe odvijati subotom u pulskoj Gradskoj knjižnici, medulinskoj Loži i vodnjanskom parku.

Radionice keramike održat će se u Puli u srpnju, također će biti besplatne, a vodit će ih Igor Fabris. Radionice mozaika odvijat će se u Pomeru i Vodnjanu, vodit će ih Sonja Milotić-Šesto te će biti besplatne za deset polaznika po svakoj radionici. Radionica vitraja održat će se početkom kolovoza u Vodnjanu, a vodit će je likovna umjetnica Monika Petrović. Osim ovih radionica planirana je i radionica raku keramike i radionica izrade klupice od mozaika, koje će se održati krajem kolovoza u Puli i Banjolama.

- Cilj manifestacije je da u ljetnim mjesecima pružimo zanimljiv  dodatni sadržaj domaćem stanovništvu, ali i gostima, povežemo profesionalne umjetnike i amatere te kroz radionice tradicijskih zanata djelujemo na očuvanju istarske kulturne baštine, zaključuje Fabris.

Upisi od 3. do 13. srpnja

Svi predmeti od keramike, mozaici i vitraji koje polaznici na radionicama naprave ostaju im u trajno vlasništvo. Broj polaznika na radionice tradicijskih zanata ograničen je. Prijave se zaprimaju od 3. do 13. srpnja mailom na [email protected], a sve informacije o 5. Danima stvaralaštva bit će dostupne na web-stranici www.artstudio-pula.hr. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter