Ususret buzetskom downhillu - avanturi na dva kotača

Atraktivna, ali i iznimno teška utrka - detalj s lanjskog spusta u Buzetu
Atraktivna, ali i iznimno teška utrka - detalj s lanjskog spusta u Buzetu

Opkoljen brdima, Buzet godinama privlači sportaše željne uspjeha, čiste prirode i upečatljivih krajolika. Kako aktivni turizam u Europi, pa tako i u Hrvatskoj uzima sve više maha, osim za parajedrenjem, ovdje je interes sve veći za pješačenjem, penjanjem, ali i biciklizmom. I to ne bilo kakvom biciklizmom, već avanturi koja gledatelje ostavlja bez daha.

Kruna je utrka u biciklističkom spustu "Downhill Buzet". Ove je godine u kalendaru našla mjesto od 10. do 12. svibnja. Lokacija - ista, na već poznatom, pa i legendarnom brdu u neposrednoj blizini centra grada. Riječ je o adrenalinskoj, jednoj od najmasovnijih i najatraktivnijih utrka na dva kotača, koja se i ove godine održava na buzetskoj stazi Škrbina. Boduje se za Kup Hrvatske, Pokal Slovenije i europsku UCI C2 kategoriju.

Očekuje se dolazak više od 200 natjecatelja iz desetak država. Već su prijavljeni natjecatelji iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Francuske, Austrije, BiH, Velike Britanije i Novog Zelanda. Konačna brojka bit će poznata dan-dva prije natjecanja, jer prijave završavaju u srijedu, 7. svibnja.

- Na ovogodišnjoj utrci očekujemo više natjecatelja nego na dosadašnjim izdanjima, a vrlo sam zadovoljan što smo i organizacijski značajno napredovali, pa će uz stazu za sigurnost publike i natjecatelja te neometano odvijanje utrke brinuti šezdesetak volontera iz raznih buzetskih sportskih klubova, rekao je na konferenciji za novinare u pulskom Domu sportova Dragan Kranjčić, direktor utrke.

Staza Škrbina duljine je 1,7 km i ukupne visinske razlike 283 metra. Smjestila se na legendarnom brdu gdje se već tri desetljeća održava brdska automobilistička utrka za Prvenstvo Europe. Start je nedaleko od sela Peničići, a cilj iznad naselja Most. Strmoglavu dionicu čini kombinacija šumskih puteljaka, nizbrdica, stijena, kanala i skokova. Najzanimljiviji punktovi za gledatelje su ulaz prije kapelice, ulaz u kanal ispod kapelice i ulaz u kanal prije najvećeg skoka, gdje vozači "lete" desetak metara.

Priča o događaju koji ubrzava krv u žilama počela je 2008. godine, a otad je ovaj događaj uz podršku Grada Buzeta i njegove Turističke zajednice neizostavni program.

- Turistička zajednica već niz godina podržava i razvija outdoor sportove i aktivnosti na buzetskom području, a sadržaji poput ove utrke prikazuju potencijale koje naše područje ima u ovim sportovima na otvorenom, dodala je Nada Prodan Mraković, direktorica buzetske Turističke zajednice.

Manifestacija počinje u petak, od 15.30 sati na rasporedu su slobodne vožnje, a finalna utrka je u nedjelju u 14 sati.

Organizatori su se pobrinuli i za zabavni program pa će tako u petak navečer u šatoru na nogometnom igralištu na Mostu u blizini centra Buzeta nastupati The Shaiones, PASI i Posljednji bunker. (Ana PISAK)


Podijeli: Facebook Twiter