Ususret blagdanu Svih svetih položeni vijenci

Polaganje vijenaca na spomenik u pulskom Titovom parku (D. MEMEDOVIĆ)
Polaganje vijenaca na spomenik u pulskom Titovom parku (D. MEMEDOVIĆ)

U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, danas su predstavnici Grada Pule, Istarske županije i udruga položili vijence na pulske spomenike i gradsko groblje te odali počast svim umrlima i poginulima.

Predsjednik županijske Udruge antifašističkih boraca Tomislav Ravnić kazao je da su blagdani Svi sveti i Dušni dan dani kada se prisjećamo onih koji nisu više s nama, posebno onih koji su dali svoj život za slobodu, mir, razvoj, sve one tekovine koje danas, zahvaljujući njima, imamo.

U jutarnjim satima vijenci su položeni na spomenik borcima NOB-a i žrtvama fašizma u Titovom parku, potom na spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa. Vijenci su nadalje položeni na gradskom groblju, na spomenik palim antifašističkim borcima grada Pule te kod središnjeg križa.

Počast je odana i na Mornaričkom groblju u znak sjećanja na potonuće broda "Viribus Unitis". U ponedjeljak, 2. studenog u 11 sati održat će se misa u crkvi MUP-ovog odmarališta u Valbandonu.

Na porečkom Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na preminule.

Delegacija Grada Poreča, na čelu s gradonačelnikom Edijem Štifanićem, potpredsjednikom vijeća Mariom Ritošom, gradskim vijećnicima te predstavnicima porečke Policijske postaje, Udruge antifašističkih boraca Poreštine i gradskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, položila je vijence i minutom šutnje odala počast preminulima. Molitvu je tom prigodom izrekao novi porečki župnik, vlč. Milan Zgrablić.

Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić te predstavnici, Udruge antifašista predvođeni predsjednikom Edom Jermanom, položili su cvijeće i zapalili svijeće kod središnjeg spomen-križa na gradskom groblju u Buzetu. Cvijeće su položili i kod spomenika NOR-a u Spomen parku gdje je odana počast svima koji su dali svoje živote za slobodu; preminulim sudionicima Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata. 

Delegacija Grada Pazina, na čelu sa zamjenicima gradonačelnika Mirjanom Galant i Veljkom Brajkovićem, položila je vijenac i zapalila svijeće uz glavni križ na pazinskom groblju "Moj mir". Uz zamjenike gradonačelnika, komemoraciji su prisustvovali predstavnici gradske uprave, antifašista, političkih stranaka, umirovljenika i policije.

Galant je podsjetila kako su ovo dani kada se prisjećamo svih pokojnih, ljudi mnogih pokoljenja koji su radili i stvarali uvjete u kojima danas živimo. Stoga je minutom šutnje  svim pokojnima odana počast. Delegacija antifašista položila je cvijeće na spomen-grobnicu pred ulazom u groblje "Moj mir" i skupnu grobnicu, na istom groblju, u kojoj su posmrtni ostaci antifašista koje su strijeljali njemački nacisti.

Josip Sloković naglasio je da spomen na Narodnooslobodilački i Domovinski rat ne smije izblijedjeti, jer njihovi su životi trajno ugrađeni u našu slobodu. Delegacija pazinskog gradskog odbora HDZ-a, na čelu s Viktorom Lakoseljcem položila je vijenac uz glavni križ na pazinskom groblju, a potom se pomolila i zapalila svijeću na grobu poginulog hrvatskog branitelja Kristijana Ladavca. (N. S., E. V., G. Č. Š., M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter