Ususret Bijenalu: Hrvatski arhitektonski modernizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kultura apstrakcije: hrvatski arhitektonski modernizam 1914.-2014." naziv je i kratki opis koncepcije kojom će se Hrvatska predstaviti na 14. venecijanskom bijenalu arhitekture, što će se održati od 7. lipnja do 23. studenoga pod umjetničkim ravnanjem nizozemskog arhitekta Rema Koolhaasa.

Za tematski okvir Koolhaus nije u fokus stavio arhitekte-zvijezde, već fenomene, procese i istraživanje arhitektonske povijesti. Precizirao je i da se izložbe u nacionalnim paviljonima bave istraživanjem razvoja nacionalnih arhitektura u proteklih stotinu godina, i to tako da svaka na svoj način oslovi problem brisanja nacionalnih obilježja u korist globalnih.

- Odlučili smo se pozabaviti paradoksom koji proizlazi iz zadane teme, s obzirom na to da se nacionalna arhitektura istodobno s usvajanjem modernizma kao manifestacije globalno širećeg moderniteta uspješno razvijala unatoč njemu, ali i kroz te uz pomoć njega, istaknula je izbornica hrvatskog nastupa Karin Šerman, predstavljajući s članovima autorskog tima odabranu koncepciju na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Primjeri će obuhvatiti razne tipologije i mjerila, od detalja do grada, krajolika i teritorija, u svim dekadama tog razdoblja i različitim regionalnim kulturama i kontekstom, među kojima se ističu međuratna arhitektura tridesetih i poslijeratna pedesetih i šezdesetih godina. Izložba će imati tri segmenta, 'repozitorij' - bazu s oko 300 arhitektonskih primjera iz stogodišnjeg razdoblja, 'lentu razvoja' koja bilježi najvažnije vanjske i unutarnje momente u usmjeravanju lokalnog arhitektonskog razvoja te 'fundamente' koji predstavljaju trajna i konstitutivna obilježja lokalnog arhitektonskog djelovanja i mentaliteta.

Ministarstvo kulture financirat će projekt sa sto tisuća eura, što je otprilike na istoj razini kao ove i prošle godine, rekao je Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter