Ustupci investitorima - puniji proracun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradane Pule se sistematski odbija i ne uvažava, a investitorima se ide na ruku, ustvrdio je na konferenciji za novinare Mauricio Licul, vijecnik Nezavisne liste Plinija Cuccurina.

- Još 6. kolovoza Ured Grada zaprimio je dokument kojim gradani s podrucja Mjesnog odbora Nova Veruda traže izmjenu GUP-a u podrucju Lucice Delfin. No, to nije prijecilo gradonacelnika da u rujnu izjavi kako nitko od tih mještana nije zatražio izmjene, što samo znaci da je gradonacelnik iznio netocnu i neistinitu tvrdnju koju bi trebao sada malo objasniti. Istovremeno, prihvatio je zahtjeve za izmjenama i dopunama odluke o izradi GUP-a za ostala tri plana i to Lungomare, Istocna poslovna zona i Max Stoja i to na zahtjev investitora, a te su izmjene i izglasane na zadnjoj sjednici Gradskog vijeca, rekao je Licul.

Bruno Nefat, predsjednik Kluba vijecnika NL-a, kaže da je ovakav nacin usvajanja izmjena i dopuna GUP-a presedan u praksi kakav nije zatekao u 22 godine rada u urbanizmu. Pojasnio je da se nikad dosad nije susreo s tim da se o istom planu vode paralelno dva ili više postupka.



- Vjerujem da se primjenjuje jednostavan princip "plati i nosi", odnosno da nema novaca u gradskoj kasi i da ce gradonacelnik pristati na bilo koje želje investitora koji budu spremni u proracun, po osnovi komunalnog doprinosa, uplatiti milijun ili više kuna. Naime, u Puli je situacija takva da je izgradnja na razini 30, 40 posto od prije, da je Grad prezadužen... Takoder, na tržištu u Puli trenutno je 600 neprodanih stanova koji ugrožavaju investitore, izgradnja POS-a samo što nije zapocela, a ovdje se u sve tri zone gura stanogradnja. Zašto? U sva tri UPU-a koji su dosad prošli fazu prethodne rasprave ocito se iskristaliziralo da investitori nisu zadovoljni i da GUP treba mijenjati. Ako je vjerovati procelniku Giordanu Škuflicu, sve ove izmjene izrealizirat ce se unutar sedam mjeseci, kaže Nefat.

On ne zna tko su investitori koji financiraju izradu ovih UPU-a, osim Max Stoja gdje je to tvornica cementa, te ne zna tocno što ove ekspresne izmjene donose.

- Iako je za Max Stoju Škuflic tvrdio da se radi o visini i broju etaža jer nije dobro procijenjena dubina jame, u pojašnjenju se izletio SDP-ov vijecnik Peda Grbin koji je rekao da nije zadovoljan time što se u taj prostor nastoji ugurati nova stambena izgradnja koja GUP-om nije bila predvidena. Nadalje, predlaže se izmjena uvjeta za izgradnju hotela u zoni Lungomare, na nacin da je potrebno povecati površinu parcele planiranog hotela, i to na šumsku površinu. Je li to radi zahtjeva predsjednika pulskog prvoligaša "Istra 1961" Mihaila Šceglova, ne znam. Što se tice Istocne poslovne zone, tamo dosad nije mogla biti planirana stambena izgradnja, ali sada i na tom podrucju ocekujemo izuzetak u vidu odredenih "apartmanskih kutija", rekao je Nefat.

Na upit novinara, pojasnio je da nije protiv urbanizacije podrucja lucice Delfin, ali ako gradani traže reviziju onda ona treba biti i obavljena.

Govoreci o projektu "Dolcevita" kojim ce se zapoceti uredivati devet procelja u starogradskoj jezgri, Bruno Nefat je ustvrdio da se radi o izuzetno visokim iznosima obnove. - Radi o astronomskim iznosima koji imaju za cilj ili da se na kraju pokažu znacajne uštede ili da se povladuje odredenim firmama. Odgovorno tvrdim da u starogradskoj jezgri ne može raditi bilo tko, vec samo licencirani izvodaci, a njihove današnje cijene za ovih devet fasada ne premašuju 2,2 milijuna kuna. Istovremeno se ne govori ništa o uredenju Kandlerove ulice, cije je planiranje izbrisano iz proracuna 2009. i 2010., a sada se veselo najavljuje da ce stavka biti predvidena u 2011. godini, dodao je Nefat.


Podijeli: Facebook Twiter