Ustupanje novih grobnih mjesta pocetkom 2013.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetkom listopada napokon ce poceti proširenje pulskog groblja. Kako je na konferenciji za novinare istaknuo Darko Buršic, direktor Monte Gira, upravo je zakljucen natjecaj za izvodaca radova, a kao najpovoljnija ponuda ocijenjena je ona tvrtke TGT Adriatik od 8.921.000 kuna.

Damir Prhat, gradski procelnik za komunalni sustav i imovinu, rekao je da se na rekonstrukciji i proširenju groblja intenzivno radi vec nekoliko godina. Rok za izvodenje svih radova je 200 dana, pa se dovršetak ocekuje potkraj 2012., s tim da bi se izradene parcele, odnosno grobna mjesta, dala na ustupanje korisnicima pocetkom 2013. godine.

Kako je pojasnio Buršic, proširenje groblja radit ce se paralelno na obje predvidene lokacije - takozvanoj istocnoj, koja se nalazi u blizini ulaza, i zapadnoj, koja se nalazi iza zida novog dijela groblja, prema šumi. Površina prve parcele iznosi 2.856, a druge 2.706 cetvornih metara. Na taj bi se nacin groblje proširilo za gotovo pet i pol tisuca cetvornih metara i dobilo 1.119 novih grobnih mjesta.

U sklopu zapadne zone bile bi uredene obiteljske grobnice za šest osoba, grobnica s tri mjesta, zemljana grobna polja, niše za odrasle, jednostruke niše te niše za urne. Na ovom bi dijelu, koji bi bio povezan s ostatkom groblja, bio i prostor za posipanje pepela. U istocnom dijelu bilo bi 430 ukupnih mjesta, a buduci da se tu vec nalazi pomocni objekt, smješten tik uz zid groblja, on bi se rekonstruirao i prenamijenio u rashladnu komoru.

Projektom su u proširenim dijelovima previdene i poplocane pješacke staze, odmorišta s klupama, prostor za kontejnere i grobne špine. Deset posto ukupne površine hortikulturalno bi se uredilo.

Buršic je pojasnio da ce se grobna mjesta ustupati putem natjecaja s tim da cijene grobnih mjesta koje bi se ustupale na trajno korištenje ne bi bile vece od dosadašnjih. No, naglasio je da ce prednost pri dobivanju grobnog mjesta imati obitelji koje imaju pokojnike u takozvanim komunalnim poljima, zajednickim kosturnicama ili posudenim grobovima. Takvih je zahtjeva oko 300, s tim da se ukupni broj zahtjeva svakim danom povecava i sada prelazi brojku od tisucu. (B. PETROVIC)

Grobna parcele od 18 do 36 tisuca kuna
Pocetna cijena grobne parcele bit ce oko 18 tisuca kuna, grobnice s tri mjesta 27, a sa šest mjesta 36 tisuca kuna, dok ce niše biti nešto jeftinije nego dosad, najavio je direktor Monte Gira. Cijena dvostruke niše bila bi oko devet tisuca kuna, jednostruke sedam, a niše za urne oko šest tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter