Ušteda na pravima pacijenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cetvrtak, 1. ožujka, u primjenu krece novi pravilnik o ortopedskim pomagalima koji ce sniženjem cijena pomagala za pet posto zdravstvenom proracunu uštedjeti 35 milijuna kuna. U primjenu krece i nova lista pomagala koja bi takoder trebala donijeti uštede u stavci zdravstvene potrošnje na koju je dosad godišnje odlazilo i po 700 milijuna kuna. Tako samo na trakama za mjerenje šecera HZZO planira uštedjeti 50 milijuna kuna godišnje, a na lancetama za vadenje krvi i pelenama još 65 milijuna kuna. "Štedljivi" pravilnik ide u primjenu unatoc ozbiljnim kritikama lijecnika, poslodavaca i pacijenata.

Da se nece štedjeti samo na nižim cijenama, vec i na pravima pacijenata, tvrde u udrugama dijabeticara i tjelesnih invalida. Suzit ce se, medu ostalim, prava na pelene zbog inkontinencije, odnosno nemogucnosti kontrole urina. Pravo na njih u novom pravilniku gube svi koji pate od tzv. stres inkontinencije, a rijec je uglavnom o ženama srednje dobi, do 50 godine života, koje su to pravo dosad realizirale povremeno.

- Ovo je prva najava rezanja prava u sustavu zdravstva, ocjenjuje Mario Malnar, predsjednik Koordinacije lijecnika obiteljske medicine, kojega smeta što se od lijecnika obiteljske medicine "traži neprovedivo". Lijecnici bi po novome morali imati tocnu informaciju o tome koliko je njihov pacijent potrošio pelena ili trakica za kontrolu šecera u krvi, prije nego mu izdaju novu doznaku. Informaticki sustav u kojem rade ne predvida takvu mogucnost, pa bi opet trebali glumiti administrativce i trakice i pelene brojati "rucno".

- To ce opteretiti ionako opterecene lijecnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Potpuno je nelogicno i da ortopedi gube pravo na propisivanje pomagala, vec ce to umjesto njih ciniti fizijatri. Primjedbi je još puno, ali su se žurili prihvatiti pravilnik zbog nižih cijena pomagala, kaže Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske lijecnicke komore. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter